Ekonomi

Metcalfe Yasası’na göre Bitcoin aşırı değerli

Bitcoin'in gerçek değerinin ne olması gerektiği gizemini hala koruyor.

Metcalfe Yasası’na göre Bitcoin aşırı değerli
13-09-2024 13:28

ÖZETİ| BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin’in manipülatif bir yatırım aracı mı yoksa gerçekten de gerçek bir değere sahip geleceğin parası mı olduğu sorusu henüz cevaplanmış değil.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Metcalfe Yasası, Bitcoin’in mevcut fiyatının yüzde 29 oranında aşırı değerli olduğunu söylüyor ve oldukça uzun vadeli bir projeksiyon sunuyor.

Yüzde 29 oranında aşırı değerli

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, Metcalfe Yasası değerleme modelinin son tahmini, kripto para piyasasının en hacimli parası Bitcoin’in şu an yüzde 29 oranında aşırı değerli olduğunu öne sürüyor.

Bu, Bitcoin'in fiyatına ilişkin en ikna edici ve kullanışlı perspektiflerden birini sağlayan değerleme modeli olarak kabul ediliyor. Metcalfe Yasası (Metcalfe’s Law) adı verilen bu model, Bitcoin'in belirli bir zamandaki adil değerini, o noktaya kadar çıkarılan Bitcoin sayısının bir fonksiyonu olarak hesaplıyor.

Metcalfe Yasası modelinin tek girdisi

Metcalfe Yasası modeli, Bitcoin rekor seviyelere ulaştığında veya rekor seviyelere yaklaştığında hakim olan coşkuyu ve ayı piyasası düşüşlerine eşlik eden umutsuzluğu dengelemede de iyi bir iş çıkarıyor. Mode, kripto para piyasasının en değerli parası olan Bitcoin’in mevcut adil değerinin 40.100 dolar olduğunu hesaplıyor; bu da mevcut fiyatının yüzde 29 oranında altında bir değere karşılık geliyor.

Bu projeksiyonun Kasım ayındaki başkanlık seçimlerini kimin kazanacağıyla hiçbir ilgisi olmadığının da altını çizmek gerekiyor. Birçok Bitcoin yatırımcısı, Donald Trump'ın zaferinin kripto para için yükseliş olacağına inanıyor. Hatta Bitcoin’in fiyatı, Salı günü Trump ve Kamala Harris arasındaki tartışmanın ardından düşüş bile yaşadı. Ancak Metcalfe Yasası modeli yalnızca bir girdiye dayanıyor: "Çıkarılan Bitcoin sayısı."

Bitcoin'in uzun vadeli potansiyeli

Bu adil değer modelinin önemli bir sonucu, Bitcoin'in uzun vadeli değer kazanma potansiyelinin oldukça mütevazı olması. Bunun nedeni ise çıkarılabilecek Bitcoin sayısında bir üst sınır olması; bu sınıra 2140 yılında ulaşılacağı tahmin ediliyor. Bu sınır modele eklendiğinde, Bitcoin'in 116 yıl sonraki fiyatının yaklaşık 104.000 dolar olacağı görülüyor. Mevcut fiyatına göre, bu hesaplamanın, şimdi ile 2140 arasında yıllık yüzde 0,5 oranında getiriye eşit olduğu görülüyor.

Elbette, Bitcoin'in uzun vadeli potansiyelinin gerçekten bu kadar düşük olduğunun bir garantisi yok. İstatistikçilerin sık sık bize hatırlattığı gibi, tüm modeller ilksel olarak yanlıştır; ancak bazıları faydalı olabilir. Metcalfe Yasası modelinin ortaya koyduğu soru, doğru olup olmadığı değil, Bitcoin'in değerlemesi hakkında yararlı bir bakış açısı sağlayıp sağlamadığıdır. Modelin geçmiş performansı, Bitcoin'in mevcut adil değerinin milyonlarca dolar olduğunu öne süren aşırı yükseliş yanlısı modellere karşı yararlı bir karşıt görüş sağladığını gösteriyor.

Haklı ve yararlı ayrımı

‘Haklı' olmak ile 'yararlı' olmak arasındaki ayrım için altı ay öncesine bakmak yeterli. O zamanlar, Bitcoin, 70.000 doların üzerinde rekor bir seviyeye ulaşmıştı; bu, o zamanki modelin hesapladığı 35.000 dolarlık fiyatın iki katıydı. Bitcoin bugün 10.000 dolardan fazla değer kaybetti ve rekor seviyesinin yüzde 24 oranında altında işlem görüyor.

Yani modelin, o zaman, Bitcoin'in yakında 35.000 dolardan işlem görüp görmeyeceğine göre değerlendirildiğinde ‘yanlıştı’. Ancak yine de modelin, Mart ayındaki rekor seviyelere eşlik eden coşkuyu dengelemede çok yardımcı olduğu görülüyor. Bu da, modelin gelecekte de aynı şekilde yardımcı olmaya devam edeceğine dair iyi bir örnek olarak öne çıkıyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER