Teknoloji

McLaren F1'in Motorunda Neden 16 Gram Altın Kullanıldı?

Motor sporları dünyasında bazı araçlar efsaneleşse de McLaren F1’in yeri gerçekten bambaşka. Hâlâ varlığını sürdüren bu süper arabalar, teknoloji harikası olarak bilinse de bilmediğiniz bir detay olabilir. O da motor bölümünde 16 gram altın kullanılması.

McLaren F1'in Motorunda Neden 16 Gram Altın Kullanıldı?
27-10-2024 14:33

Yanlış ÖZETİ| duymadınız. Bildiğimiz altın folyo ve bunun sandığınızdan çok daha büyük etkisi var.

Gelin şimdi, tüm zamanların en güçlü süper otomobillerinden biri olarak bilinen McLaren F1’de neden altın kullanıldığını anlatalım.

Lüks değil, tamamen fonksiyonel

McLaren F1

McLaren F1 tasarım ekibi, dünyanın en hızlı otomobilini üretmeyi hedefliyordu. Amaç sadece hız değildi. Verimlilik, dayanıklılık ve güç önemliydi. Bu doğrultuda da motor bölümünü tasarlarken en büyük sorun, yüksek hızlarda ve güçlü performans sırasında motorun ısınmasıydı.

McLaren F1 altın

İşte bu noktada devreye altın folyo kaplama girdi. Egzoz gazı sıcaklıklarının 1.000 °C'nin üzerinde çıktığı bu durumda, çevredeki bileşenlerin ısınmadan korunması için kalkan gerekiyordu ve altın eklendi.

Isıyı en iyi şekilde yansıtma özelliği sayesinde motor parçalarının aşırı ısınması önlendi. Böylelikle hem diğer parçalar zarar görmedi hem de aracın performansı düşmedi. Altın hamlesi ile de aracın güvenirliği ve uzun ömürlü performansı sağlanmış oldu.

Sadece gösteriş değildi.

McLaren F1 altın kaplama

Altın kaplama deyince birçok kişi bunun estetik bir tercih olduğunu düşünebilir ama ısıya olan etkisinin yanı sıra altının bir diğer özelliği ise oldukça hafif olmasıydı. Bu sayede araca ekstra bir yük binmemiş oldu ve ısı dağılımı konusunda motorun performansı arttırıldı.

McLaren F1'in başarısının sırrı ayrıntılara verilen değerden geçiyor.

McLaren F1 motor

McLaren F1, şüphesiz ki her açıdan kusursuz bir tasarımın ürünü. Saatte 386 km hıza ulaşabilen bu efsane otomobilin böylesine ikonik bir hâle gelmesinde, detaylara gösterilen titizlik de önemli rol oynuyor.

Mühendisler, aracın maksimum verimle çalışabilmesi için birçok etkili dokunuş yaptı ama altın kaplama bu dokunuşlardan en dikkat çekeni oldu.

McLaren F1'in motoruna baktığınızda artık sadece parlak bir kaplamadan ibaret olmadığını, aslında bir mühendislik zekâsının simgesi olduğunu da görebilirsiniz.

Kaynaklar: McLaren, Jalopnik, First Motors

Bunları da inceleyebilirsiniz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER