Spor

Mbappe'den Fransa için acil çağrı: Durum Felaket!

Tüm Spor - Ünlü Fransız futbolcu Kylian Mbappe, 7 Temmuz'da ülkesinde yapılacak erken genel seçimlerin ikinci turu öncesi, Fransızları bir kez daha aşırı sağa karşı oy kullanmak için sandığa gitmeye çağırdı.

Mbappe'den Fransa için acil çağrı: Durum Felaket!
04-07-2024 21:48

Almanya'da ÖZETİ| düzenlenen 17. Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2024) basın mensuplarına konuşan Mbappe, ülkesindeki erken genel seçimlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

"SONUÇLAR FELAKET!"

Fransa Milli Takımı kaptanı Mbappe, seçimin 30 Haziran'da yapılan ilk turunda aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin yüzde 33 civarında oyla birinci çıktığı sonuçları "felaket" olarak niteledi.



"HERKES SANDIĞA GİTSİN"

İlk tur seçim sonuçlarının ardından Fransızları bir kez daha aşırı sağa karşı oy vermeye çağıran Mbappe, "Hiç olmadığı kadar oy vermeye gitmek gerekiyor. Bu, gerçekten acil." ifadelerini kullandı.



"ÜLKEYİ BU İNSANLARIN ELİNE BIRAKAMAYIZ!"

Mbappe, aşırı sağcı RN adaylarını kastederek "Ülkeyi bu insanların eline bırakamayız." dedi.

Fransız futbolcu, 30 Haziran'da yapılan ilk tur oylama öncesinde de "aşırı ve bölücü fikirlere" karşı olduğunu dile getirerek Fransız gençlerini, ülkesi için "kritik bir an" olarak nitelediği seçimlerde aşırı sağa karşı oy vermeye çağırmıştı.



FRANSA'DA AŞIRI SAĞCILARIN YÜKSELİŞİ

Fransa'da son 3 seçimdir oylarını artırmaya devam eden aşırı sağcı RN en son 9 Haziran'daki AP seçimlerinde yüzde 31,4 oranında oyla açık farkla ilk sıraya yerleşmiş, bunun üzerine Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, meclisi feshederek ilk turu 30 Haziran, ikinci turu 7 Temmuz'da olmak üzere erken seçime gitme kararı almıştı.



AŞIRI SAĞCI RN PARTİSİ RAKİPLERİNE FARK ATTI

Seçimin ilk turunun düzenlendiği 30 Haziran’da, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi ve müttefikleri, geçerli oyların üçte birine karşılık gelen yaklaşık 10 milyon seçmenin oyunu toplayarak yüzde 33,15 oyla birinci olmuştu. İlk turda sol partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi ittifakı yüzde 28 ile ikinci sıraya yerleşmiş, Macron'un "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı ise yüzde 20 oyla üçüncü sırayı almıştı.



MACRON: İÇ SAVAŞ ÇIKABİLİR

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ilk turu 30 Haziran'da yapılan erken seçim öncesinde, aşırı sağcı ve aşırı solcu partilerin programlarının ülkeyi "iç savaşa" sürükleyebileceğini söylemişti.

Aşırı sağın güvensizliğe karşı sunduğu çözümün toplumu böldüğünü ve ülkeyi iç savaşa sürüklediğini ifade eden Macron, LFI'nin ise Fransa için bir çeşit "cemaatçilik" teklif ettiğini belirtti. Macron, böyle bir durumun ardından da ülkede iç savaş çıkabileceğini iddia etti.

Macron, rakipleri olan RN ve LFI'nin vatandaşların gerçek sorunlarına, öfke ve endişelerine yanıt verdiğini kabul ederken, bu partilerin ülkedeki "çatışmayı" artırarak sundukları çözümü yanlış bulduğunu dile getirdi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER