Sağlık

Maymun çiçeği belirtileri nelerdir? Maymun çiçeği virüsü tedavisi...

Pandemi sürecini henüz tam olarak atlatmamışken tüm dünyada büyük endişeye yol açan maymun çiçeği hastalığı, hayvanlardan insanlara bulaşan ve insanlar arasında hızla yayılan bir virüstür. Maymun çiçeği virüsünün en net belirtisi, ciltte meydana gelen küçük kırmızı

Maymun çiçeği belirtileri nelerdir? Maymun çiçeği virüsü tedavisi...
09-08-2024 10:03

Maymun ÖZETİ| çiçeği virüsü, covid-19 virüsünden sonra herkesi korkutan, yeni bir salgının oluşabileceği ihtimalini düşündüren, son günlerde tüm dünyada hızla yayılan hastalıktır. En net belirtisi, ciltte meydana gelen kızarıklıklardır. Türkiye'de maymun çiçeği virüsünün bulaştığı kişi sayısı şu an için az olsa da tedbirli ve temkinli davranılması gerektiği aktarılır. 

Kemik ağrısına ne iyi gelir? Uzun süre geçmeyen kemik ağrısının nedenleri nelerdir?Kemik ağrısına ne iyi gelir? Uzun süre geçmeyen kemik ağrısının nedenleri nelerdir?

Maymun Çiçeği Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Maymun çiçeği hastalığı, hayvanlardan insanlara geçen enfeksiyon hastalığıdır. Maymun çiçeği virüsünün bulaştığı kişide birkaç gün kadar kuluçka süresi bulunur. Bu kuluçka sürecinin bitmesinin ardından belirtiler kendini göstermeye başlar. Virüs, 5-6 günlük bir kuluçkadan sonra semptomlara rastlanır. Maymun çiçeği virüsünün ilk ve en önemli belirtisi olan kızarıklık, yoğunlukla yüzde görülmeye başlar ve akabinde vücudun farklı yerlerine yayılır.  Maymun çiçeği virüsünün belirtileri şöyledir:

Yüksek ateş

Ciltte kırmızı ve su dolu kabarcıklar

Baş ve sırt ağrısı

Sürekli yorgunluk hissi

Lenf bezlerinde şişkinlik

Üşüme

Maymun Çiçeği Belirtileri...

Maymun Çiçeği Virüsünün Kuluçka Süresi Ne Kadar?

Maymun çiçeğinin kuluçka süresi oldukça uzundur. Virüsün bünyeye girmesinden itibaren semptomlar takribi 5-6 gün içinde kendini göstermeye başlar. Bu sürecin sonunda hastalık 21 güne kadar  vücutta kalabilir.

Maymun Çiçeği Bulaşıcı Mıdır?

Enfeksiyon hastalığı olan maymun çiçeği, virüsle enfekte olan bir hayvanın ısırılması ile bulaşabilir. Yine virüsle enfekte olan bir hayvanı iyi pişirmeden tüketmek, sıvılarıyla temas kurmak, virüsün bulaşmasına neden olmaktadır. Maymun çiçeği, sadece hayvandan değil insanlardan da bulaşır. Enfekte olmuş bir hastanın vücudundan çıkan sıvılarla temas etmek de virüsün bulaşma sebepleri arasındadır. 

Enfeksiyon hastalıkları, aynı havlu, çarşaf, giysi bir eşyaların ortak olarak kullanılmasıyla bulaşabilir. Yine temaslı olan bir kişinin öksürüğüne ve hapşırığına maruz kalmak maymun çiçeği hastalığının bulaşma riskini arttırmaktadır. 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER