Ekonomi

Mayıs ayı enflasyonunda beklentiler belli oldu

Ekonomi - 3 Haziran Pazartesi günü açıklanacak mayıs ayı enflasyon rakamlarında beklentiler şekillendi. Enflasyonun mayıs ayında zirve yapması ve ardından gerilemeye başlaması bekleniyor.

Mayıs ayı enflasyonunda beklentiler belli oldu
31-05-2024 16:13

3 ÖZETİ| Haziran Pazartesi günü açıklanacak mayıs ayı enflasyon rakamlarında beklentiler şekillendi. Enflasyonun mayıs ayında zirve yapması ve ardından gerilemeye başlaması bekleniyor.

Bakan Şimşek "Enflasyondaki geçiş süreci bu ay sona eriyor" derken Eylül ayında enflasyonun yüzde 40'lı rakamları görebileceğini açıklamıştı.

TCMB enflasyon raporunda enflasyonun mayıs ayında zirve yapması ve ardından dezenflasyon sürecine başlaması bekleniyordu. 

Hem Reuters hem de Anadolu Ajansı mayıs ayı enflasyonuna ilişkin beklenti anketlerini yayımladı. 

Her iki ankette de enflasyon beklentileri yüzde 3'te şekillendi. 

Nisan ayında enflasyon aylık yüzde 3,18, yıllık bazda ise yüzde 69,80 artış göstermişti. 

REUTERS ANKETİ

Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Mayıs ayında aylık yüzde 3 artması, yıllık TÜFE'nin Kasım 2022'den beri en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 74.8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Reuters'ın 13 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre, enflasyonun 2024'ün sonunda ise Merkez Bankası'nın (TCMB) yüzde 38 tahminlerinin üstünde yüzde 42.6 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Yılsonu tahminleri bir önceki ankete göre sınırlı düşse de anlamlı bir değişim göstermedi.

Ankette aylık tahminler yüzde 2.7 ile yüzde 3.3 arasında yer alırken yılsonu tahmin aralığı ise yüzde 40 ve yüzde 48 aralığında seyrediyor.

Yıl başında yapılan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammının etkisiyle Ocak ve Şubat ayında TÜFE sırasıyla aylık yüzde 6.7 ve yüzde 4.53 artış göstermişti. Mart ve Nisan ayında TÜFE görece yavaşlasa da beklentilerin üzerinde seyretti ve aylık yaklaşık yüzde 3.2 arttı. Nisan ayında yıllık TÜFE yüzde 69.8 olarak gerçekleşti.

Mayıs ayında hanehalkı doğalgazına verilen sübvansiyonun sonlanmasının enflasyona yukarı yönlü katkı yapacağını belirten ekonomistler yeni sezonla beraber giyim kaleminin ve sigara zammının da TÜFE'yi Mayıs ayında etkileyeceğine dikkat çekti.

Yılın ilk enflasyon raporu sunumunda, TCMB Başkanı Fatih Karahan, ilk dört ay enflasyonun tahminlerin üzerinde gerçekleşmesinin de etkisiyle TCMB'nin yılsonu enflasyon tahminini 2 puan artışla yüzde 38'e yükselttiğini açıklamıştı.

Enflasyonun Mayıs'ta yüzde 75 ile zirveye ulaşmasını beklediğini de belirten Karahan, Haziran'dan itibaren ise manşet enflasyonda düşüş öngördüklerini de söyledi.

ANADOLU AJANSI ANKETİ

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,04 artacağını tahmin ediyor.

AA Finans'ın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Haziran Pazartesi günü açıklanacak mayıs ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 15 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Buna göre, ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,04 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin mayıs ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 2,85, en yüksek yüzde 3,50 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 69,80 olan yıllık enflasyonun yüzde 74,89'a çıkacağı öngörülüyor.

Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi mayısta 43,95 oldu.

Tüketici Fiyat Endeksi, nisanda yüzde 3,18 artış kaydetmişti.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER