Gündem

Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler mezarları başında anıldı

Sakarya ve Kocaeli'de 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler felaktin yıl dönümünde kabirleri başında dualarla anıldı.

Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler mezarları başında anıldı
17-08-2024 19:47

Yürekleri ÖZETİ| yakan depremin ardından 25 yıl geçti! 17 Ağustos'un kareleri...

GALERİNİN DEVAMI <p>Türkiye bundan tam 25 yıl önce <a href=tarihinin en yıkıcı ve en ölümcül depremlerinden birini yaşadı.

"><p>17 Ağustos 1999 tarihinde kabus dolu anlar yaşandı. </p><p>Saatler gece 03.02'yi gösterdiğinde <a href=çok şiddetli bir sarsıntı başladı.

"><p> 7.6 büyüklüğünde olan ve 45 saniye süren depremde Marmara fay hattı kırıldı</p><p>Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan 17 Ağustos 1999 <a href=depremi Türkiye'de 17 binden fazla can aldı.

"><p>Kocaeli, İstanbul, Yalova, Sakarya ve Düzce'de <a href=büyük yıkıma neden oldu.

"><p>Verilere göre, 17 Ağustos 1999 depreminde 133 bin 683 bina çöktü ve yaklaşık 600 bin kişi evinden oldu. </p><p> </p><p>İstanbul'da depremden en çok zarar gören yer Avcılar oldu. İlçede 270 kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi de yaralandı. </p><p> </p><p> 1823 konut ve 326 iş yerinin yıkıldığı ya da <a href=ağır hasar gördüğü ilçede, 5 bin 106 konut ve 872 iş yerinde orta hasar, 3 bin 685 konut ve 461 iş yerinde hafif hasar meydana geldi.

"><p>Bakanlıklar ile TOKİ ve diğer kurumların iş birliğinde yapılan <a href=kentsel dönüşüm çalışmalarıyla depremin yaraları büyük oranda sarıldı.

"><p>TOKİ, <a href=belediye ve özel sektör tarafından yıkımın yaşandığı kentlerde, deprem yönetmeliğine uygun binlerce yeni konut inşa edildi.

"><p>Başta okullar ve hastaneler <a href=gibi kamu binaları olmak üzere hafif hasarlı binalar depreme karşı güçlendirildi.

"><p><strong>KOCAELİ'DE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR</strong></p><p> </p><p>Binlerce insanın yaşamını yitirdiği, ev ve iş yerinin yıkıldığı Kocaeli'de, depremin ardından facianın <a href=acı izleri ortadan kaldırıldı.

"><p>En ağır yıkımın yaşandığı şehirde deprem yönetmeliğine uygun binlerce konut inşa edildi.</p><p>Şehirde, kentsel dönüşümde öncelikli bölgelerin tespit edilmesine yönelik çalışma yürütülüyor.</p><p>Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin olası bir afette Marmara Bölgesi'ne hizmet vermesi amacıyla hazırlanan Afet Mutfağı projesinde inşa çalışmaları sürüyor. Tesiste, 36 bin kişiye 3 öğün yemek ile 100 bin kişilik çorba, <a href=günlük 30 bin ekmek üretme kapasitesi olan fırında ise ihtiyaç halinde halk ekmek de üretilebilecek.

"><p>Geçen yıl nisan ayında hizmete açılan 368 bin metrekarelik alan üzerine kurulu <a href=Kocaeli Şehir Hastanesi, depreme karşı bin 69 sismik izolatöre sahip inşa edildi.

"><p>Yeni sağlık ocakları ve devlet hastanesiyle afetlerde sağlık hizmetlerinin kesintisiz ve güvenli devam etmesi planlanan Gölcük ilçesinde de 272 yatak, 9 ameliyathane, 62 polikliniğin yer aldığı Gölcük Yeni Devlet Hastanesi'nin inşaatında 280 sismik izolatör kullanıldı.</p><p><strong>ERKEN UYARI SİSTEMİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR</strong></p><p> </p><p>Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Gölcük, Körfez, Derince ve İzmit başta olmak üzere birçok <a href=ilçede yeni projeler uygulamaya alındı.

">

Sakarya'da depremin 25'inci yılında Serdivan Mezarlığı'nda bulunan deprem şehitliğinde belediye tarafından düzenlenen tören, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Depremde yaşamını yitirenler için dua edildi, katılımcılara helva dağıtıldı.

Serdivan Kaymakamı Ali Candan, programda, 25 yıl önce meydana gelen depremde hayatını kaybedenleri rahmetle andı.

Türkiye'nin ve Sakarya'nın deprem bölgesinde yer aldığına dikkati çeken Candan, devlet, belediye ve vatandaşlar olarak buna göre önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

"AFET OLDUĞU ZAMAN HAZIRLIKLI OLALIM"

Candan, 1999'daki depremin ardından değişikler olduğunu ve yapı stokunun kuvvetli hale geldiğini söyleyerek, "Allah böyle afetleri bir daha vermesin diye dua ediyoruz ama afet olduğu zaman da hazırlıklı olalım." dedi.

Serdivan Belediye Başkanı Osman Çelik de Sakarya'nın 1943, 1967 ve 1999 yıllarında üç büyük depremle sarsıldığını, şehrin deprem hattı üzerinde yer aldığını kaydetti.

Bu konuda önlem alınması ve mücadele edilmesi gerektiğini belirten Çelik, "Bizler de bu önlemleri almak için mücadele ediyoruz. Şehrimizde ve ilçemizde kentsel dönüşüm yapmamız kaçınılmazdır. Yeni dönemde kentsel dönüşüme önem vereceğimizi bilmenizi istiyorum." dedi.

Çelik, kentsel dönüşümün dışında ilçede afet konteynerleri çalışması yapılacağını dile getirerek, içinde alet edevat ve teçhizatın bulunacağı konteynerleri ilçenin her noktasında konuşlandırmak için çalıştıklarını anlattı.

Serdivan Belediyesi arama kurtarma ekibinin kurulacağını aktaran Çelik, bu çalışmayı hızlı bir şekilde hayata geçireceklerini belirtti.

Çelik, depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabırlar diledi.

"KIYAMET KOPTU ZANNETTİM"

Depremde iki çoğunu kaybeden 63 yaşındaki Semra Yaman, o günü dün gibi hatırladığını söyledi.

Deprem gecesi kıyamet koptuğunu zannettiğini dile getiren Yaman, "Bir çocuğum göğsümde emerken vefat etti, diğer çocuğum babasının yanında. Kimse kimseye yardım edemedi, o gece kabus bir geceydi. 25 yıl geçti halen rüyalarımızda. Allah bir daha yaşatmasın." ifadelerini kullandı.

Yaman, o dönem evlerinin Çark Caddesi'nde olduğunu belirterek, "4 katlıydı evimiz, altına çekme kat yapmışlar, kolonları kesmişler. Yeni binaydı, alırken fark etmedik, aldıktan sonra fark ettik. Böyle bir şeyin olacağı hiç aklımıza gelmedi. Tam bir sene sonra 7,4 depremiyle indik aşağıya. Dün oldu sanki, geceden beri uyumuyorum. Ağustos ayı gelince kendimi kaybediyorum. Hiç gelmesini istemiyorum ağustos ayının." diye konuştu.

Programın sonunda ilçe protokol üyeleri ile depremde hayatını kaybedenlerin yakınları mezarlıklara gül bıraktı.

Depremin merkez üssü Gölcük'te vatandaşlar mezarlıkları ziyaret etti

Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan ve o dönem "asrın felaketi" olarak tanımlanan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde yakınlarını kaybedenler, mezarlıkları ziyaret etti.

Saraylı Mahallesi'ndeki 17 Ağustos Mezarlığı'na sabahın erken saatlerinde gelen vatandaşlar, 25 yıl önceki depremde kaybettikleri yakınlarının mezarlarını temizledi.

Kur'an-ı Kerim okuyup dua eden vatandaşlardan bazılarının gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

Gölcük Belediyesi tarafından düzenlenen anma programında müftülük personeli tarafından Kur'an-ı Kerim okunup dua edildi.

Programa, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, kent protokolü ve vatandaşlar katıldı.

Karamürsel ilçesindeki yeni mezarlıkta düzenlenen anma programında, depremde yaşamını yitirenler için Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER