Teknoloji

Man Adası'nda Bir "Viking Hazinesi" Bulundu

Man Adası'nda dedektörle define arayan bir adam, Vikinglerden kalma bin yıllık gümüş buldu.

Man Adası'nda Bir
09-06-2024 12:43

Dünyanın ÖZETİ| dört bir yanında define arayan insanlar var. Avrupa'da bu iş bizdekinden biraz daha farklı bir şekilde yapılıyor. Genelde plajları, tarihi yerleri ya da terk edilmiş yerleşimleri dedektörle arayan kişiler, bulduklarını da paylaşmayı ihmal etmiyor. Son olarak bir define avcısı, Man Adası'nda yaptığı aramalarda Viking döneminden kalma bir gümüş parçası keşfetti. 

John Smart adlı define avcısı, aşağı yukarı bir serçe parmak büyüklüğünde bir gümüş parçası buldu. Kuzey İrlanda ile İngiltere arasında bulunan Man Adası'nda bulunan gümüş incelendiğinde yaşı da ortaya çıktı. 

Gümüş parçası müzeye bağışlandı

john smart

Man Adası'nın 2017 yılında devreye aldığı Hazine Kanunu'na uygun olarak Smart, bulduğu parçayı Manx Ulusal Mirasına bağışladı. Yaklaşık 11 gram ağırlığındaki parçanın, yapılan floresan X-ray incelemeleri sonucunda yaklaşık 1000 yıllık olduğu ortaya çıktı. 

Bu türden metal parçaları, Vikingler tarafından sıklıkla kullanılıyordu. Her ne kadar savaşçı olarak bilinseler de bu kavim aslında oldukça iyi denizciler, becerikli zanaatkarlar ve maharetli tüccarlar da yetiştiriyordu. Değerli madenlerden yapılan bu tür çubuklar, paralar ya da külçeler de sıklıkla ticarette kullanılıyordu. 

2021 yılında da Man Adası'nda bulunan bir başka Viking hazinesi, 13 parça gümüş ve 87 adet para içeriyordu. Man Adası, Viking döneminde (793-1066) sık sık ziyaret ediliyordu. 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER