Teknoloji

Litosfer Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Katmanlar hâlinde oluşmuş Dünya'mızın en dış katmanında yer alan litosfer katmanı bizlere yaşam alanı sunuyor. Aynı zamanda jeoloji hakkındaki bilgilerimizi geliştirmemize ve yeni bilgiler keşfetmemize yardımcı oluyor. Biz de bu içeriğimizde ''Litosfer nedir?'' sorusunu yan?

Litosfer Nedir, Özellikleri Nelerdir?
22-02-2024 10:23

Üzerinde ÖZETİ| yaşadığımız katman hakkında aslında ne kadar bilgiye sahibiz hiç düşündünüz mü? Yaklaşık 4,6 milyar yıl önce süpersonik bir patlama sonucunda oluşan Dünya'mız bizim için hâlâ oldukça gizemli. Yaşadığımız litosfer katmanı sayesinde bu gizemi yavaşça çözmeye başladık. 

Dünya'nın ayrılmaz bir parçası olup bize yol gösteren litosfer hakkındaki bilgileri sizler için derledik. Gelin, önce ''Litosfer katmanı nedir?'' sorusunu yanıtlayıp özelliklerine bakalım. 

Litosfer nedir?

Dünya'nın katmanları

Fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip olan katmanlar, küre şeklinde anılıyorlar. Bu katmanlar şunlardır:

Atmosfer (hava küre)Biyosfer (canlı küre)Hidrosfer (su küre) veLitosfer (kayaç küre)

Dünya en içten en dışa doğru iç çekirdek, dış çekirdek, manto ve yer kabuğundan oluşmaktadır. Litosfer, yer kabuğu denilen en dış kısmın en üst katmanına verilen isimdir. Aynı zamanda ''Taş Küre'' olarak da bilinmektedir. Litosfer, daha sıvı bir özelliğe sahip manto katmanının üzerinde yer alan yüzen levhalardan oluşur.

Litosfer terimi ise Yunanca taş anlamına gelen "lithos" ve küre anlamına gelen "sphaira" sözcüklerinden türetilmiştir.

Litosfer dünyanın her yerinde aynı kalınlıkta değil

Üzerinde yaşadığımız litosfer katmanı oldukça ince bir katmandır. Hatta öyle ki en ince katman olarak literatürde yerini alıyor. Jeoloji incemelerine göre yaklaşık 300 km kalınlığa sahip olabiliyor. Ancak yeryüzü şekillerinden dolayı her noktada aynı kalınlıkta değil. Kara parçalarında daha kalın olan litosfer katmanı, okyanus tabanlarında ise daha ince olabiliyor. 

Tektonik hareketler ve litosfer bağlantısı