LGS ÖZETİ| maratonu sona erdi. Sınav sonuçlarının açıklanması ile tercih sürecine doğru ilerleniyor. 17 Temmuz saat 17.00'a kadar devam edecek olan yerleştirme işlemleri sürecinde ise liseler hakkında geniş çaplı araştırmalar söz konusu.
2 Haziran'da tüm Türkiye'de 8. sınıf öğrencilerine yönelik uygulanan LGS'nin gerçekleşmesi ve 28 Haziran'da sonuçların açıklanması ile sonraki aşama olan tercih sürecine girildi bile. Bu dönemde yapılan tercihler oldukça büyük önem arz ediyor.
Tercih döneminde ise Türkiye'deki en iyi liseler sıralaması en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki ülkenin en iyi liseleri nasıl belirleniyor? Tam da bu hususta şu özellikler ve kriterler devreye giriyor.
Üniversiteye yerleştirme başarısı
Öğrenci profillerinin başarı yüzdesi
Akademik kadro kalitesi
Ulusal ve uluslararası sınavlardaki performansı
Okulun sunduğu imkanlar ve sosyal faaliyetler
İşte bu saydıklarımız en iyi lise statüsüne ulaştıran öne çıkan ölçütler. Peki bu kriterleri bünyesinde taşıyan liseler hangileri? Yani, 'Türkiye'nin en iyileri' denilen hangi liseler var?
Bu noktada liseleri ikiye ayırabilmek mümkün. Çünkü değerlendirmeler de devlet okulu ve kolejler olmak üzere iki kategoride gerçekleşiyor. İşte Türkiye'nin en iyi devlet liseleri:
Galatasaray Lisesi
İstanbul Erkek Lisesi
Kabataş Erkek Lisesi
Ankara Fen Lisesi
İzmir Fen Lisesi
Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi
Kadıköy Anadolu Lisesi
İzmir Bornova Anadolu Lisesi
Çapa Fen Lisesi
Vefa Lisesi
Özel liseler çerçevesinde özel liseler ise şöyle:
Robert Koleji
Koç Lisesi
Üsküdar Amerikan Lisesi
Alman Lisesi
Saint Joseph Fransız Lisesi
Sainte Pulchérie Fransız Lisesi
İzmir Amerikan Koleji
Tarsus Amerikan Koleji
TED Ankara Koleji
İstanbul International Community School
Bu sıralamalara göre en iyi liselerin İstanbul, Ankara ve İzmir'de olduğu aşikar.
Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzunun da yayımlanmasıyla genel olarak en iyi liselerin puanları, LGS tercih kılavuzunda da en yüksek puanlar olduğu ise gözler önünde.
LGS TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?
Tercih işlemleri https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılıyor. Ancak tercihlerin ortaokul müdürlüklerine onaylatılması şart.
Tercih sürecine dahil edilen renk kodları sistemi ile işlemler çok daha kolay oluyor. Renkler sayesinde tercihler çok daha pratik hale geliyor. Her engin ise bir anlamı var
YEŞİL RENK: Öğrencinin ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları
MAVİ RENK: Komşu kayıt alanındaki okulları
KIRMIZI RENK: öğrencinin il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarındaki okulları temsil ediyor.
ÖĞRENCİLER KAÇ TERCİH YAPABİLECEK?
İlk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından yapılacak tercihlerde, öğrenciler ikametlerine yakın olan ilk 3 okul arasından en fazla 5 okulu tercih edebiliyor.
Ayrıca Anadolu lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi gibi aynı türden en fazla 3 okul seçilebiliyor.
Yerel yerleştirmedeki tercihlerin ardından merkezi sınavla öğrenci alan okullar için en fazla 10, pansiyonlu okullar için ise en fazla 5 olmak üzere toplamda 20 tercih yapma hakkına sahiptir.
SONUÇLAR 1 HAFTA İÇİNDE BELLİ OLACAK
22 Temmuz'da yerleştirme sonuçları açıklanacak ve boş kontenjanlar ilan edilecek.
Editor : Şerif SENCER