Gündem

Kutsal iyileştiriciler

Küresel ısınmaya karşı savaşan, havayı temizleyen, ruhumuzu şifalayan ormanlar giderek azalıyor. Salı günü kutlayacağımız Uluslararası Orman Günü öncesi ormanların önemini hatırlayalım.

Kutsal iyileştiriciler
19-03-2023 13:52

Ormanların ÖZETİ| ve her türlü ağacın önemini vurgulamak ve bu konuda bilinç oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla 2012 yılından beri her yıl 21 Mart günü Uluslararası Orman Günü olarak kutlanıyor. Her yıl farklı bir temayla karşımıza çıkan günün bu yılki teması ise “Ormanlar ve sağlık”.

Küresel nüfusun yüzde 55’ine denk gelen kentsel nüfus, artanhava, su ve gürültü kirliliği ile düşük çevre koşullarınedeniyle strese maruz kalıyor. Yine tüm bu nedenlerden ötürüçeşitli sağlık sorunları yaşıyor.

Örnek vermek gerekirsegeçtiğimiz günlerde Tayland’da 200 bin kişi hava kirliliğinedeniyle hastaneye kaldırıldı. Kentleri çevreleyen ormanlar veyakentsel ormanlar, hava kirliliği başta olmak üzere birçoksağlıksız etkeni ortadan kaldırarak insan sağlığına olumluetki yaratıyor.

Ağaç dostlarımız, çapı 10 mikrona kadar olanparçacıkları yakalayarak trafik ve endüstriden kaynaklı oluşankirliliği emer, solunum yolu hastalıklarına karşı korunmayadestek olur.

ORMAN BANYOSU

Gıda ve Tarım Örgütü’nün raporuna göre, her yıl Avrupa’daki6 kişiden 1’i depresyon, anksiyete, alkol ve uyuşturucubağımlılığı gibi sorunlar yaşıyor. Ormanların terapötiketkileri ise epeydir belgeleniyor.

Düzenli olarak ormanlık alanlarıziyaret eden bireylerin stresi, kaygısı, yorgunluğu ve gerginliğiazalıyor. Hazır 21 Mart itibarıyla kuzey yarımkürede resmi birşekilde ilkbahar gelmişken, size çok sevdiğim bir seremoniyiönermek isterim:

Orman banyosu veya özgün ismiyle shinrin-yoku!Peki nedir bu orman banyosu derseniz; 1982 yılında Japonya Tarım,Ormancılık ve Balıkçılık Bakanlığı Genel Müdürü TomohideAkiyama yaygın olarak hissedilen doğa yoksunluğu ve azalan ormanalanlarının korunmasına yönelik "shinrin-yoku" yaniorman banyosu kavramını önerdi.

Şinto ve Budist öğretisindenesinlenerek tasarlanan orman banyosu, bildiğimiz anlamda bir banyodeğil, suya gereksinim yok. Beş duyumuzun doğayla uyumlanmasına,yavaşlamamıza ve ruhumuzu ferahlatmamıza destek olan bir şifauygulaması olarak tanımlanabilir. Japonya’da 60 orman terapisiyolu var. Güney Kore, ABD ve İngiltere’de de sağlık kurumlarıtarafından önerilen bir yöntem. Unutmadan orman banyosu yaparkencep telefonunuzu kullanmamanızı öneririm, böylelikleteknostresten de arınmış olacaksınız.

Daha fazla yeşil alana sahip kentsel alanlarda yaşayan bireylerin,yeşil alana daha az erişimi olanlara göre daha düşük stres vedaha iyi refah düzeyine sahip olduğu sonucunu ortaya koyan bazıaraştırmaları okuduktan sonra ve ağaç dostlarımızın kentlerinyüksek sıcaklıkla mücadelede doğal kliması olduğu bilirkenTürkiye’deki kentlerde acilen yeşil alan protokollerinoluşturulması gerekiyor.

TATLI SU İÇİN ORMAN

Kentlerde yaşayan çoğumuz gündelik yaşamın içinde ormanıfiziksel olarak sıkça deneyimleyemese bile onun faydalarısayesinde hayatta kaldığını unutmamalı. Ağaçlar, karbonututarak küresel ısınma ile mücadele ederler, havayı temizlerler,suyu arındırırlar, binlerce türün evidirler, yiyecek ve ilaçsağlarlar.

Ancak yapılaşma, hammadde gereksinimi gibi birçoknedenden ötürü her yıl 10 milyon hektar -Portekiz büyüklüğünde-orman yok oluyor. Burada küçük bir parantez açmak isterim. Buhafta bir diğer önemli farkındalık günü 22 Mart Dünya Su Günü.

Ormanlar aynı zamanda tatlı su temininde filtre edici bir rolesahiptir, dünyanın erişebilir tatlı suyunun yüzde 75’iormanlık havzalardan gelir.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER