Küçük ÖZETİ| taneli ve çekirdeksiz olan bu besin yemekleri daha lezzetli bir hale getirirken aynı zamanda görsel zenginlik de katıyor. Bu minik ve çekirdeği olmayan kuş üzümünün içeriğinde bulunan A, B ve C vitaminleri bizleri pek çok hastalığa karşı koruma altına almaktadır. Kurutulmuş meyve ve bitkilerin insan sağlığına olan faydaları her zaman merak unsuru olmuştur. Şimdilerde ise kuş üzümünün insan sağlığına faydaları ve kulanım alanları araştırılıyor…
KUŞ ÜZÜMÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?
Yunanistan'ın güneyinde Zakintos adasında yaygın bit şekilde yetiştirilen kuş üzümü, ülkemizde ise Isparta, Mersin ve Manisa şehrinde yetiştiriliyor. Siyah, beyaz ve kırmızı gibi birçok renkte bulunan bu yemiş insan sağlığına oldukça faydalı. Sizler için faydalarını sıralayacak olursak:
Düzenli tüketildiği takdirde sindirim sistemini muhafaza eder ve daha güçlü bir metabolizma oluşturur.
Balgam ve öksürük gibi birtakım üst solunum yolu şikayetleriniz varsa kuş üzümünü kaynatarak şikayetlerinizde kurtulabilirsiniz.
Bir bağışıklık güçlendirici olarak kış aylarındaki hastalıklara çabuk yakalanmamızı önler.
Kansızlık problemi yaşıyorsanız günde bir iki avuç kadar kuş üzümü ile birlikte aynı zamanda anemi rahatsızlığının da önüne geçebilirsiniz.
Kuş üzümünün içinde yer alan çekirdekler sayesinde kan basıncı dengelenir ve damar yapıları daha güçlü hale gelir. Böylelikle sinir ve kalp rahatsızlıklarının önüne geçilir.
Cilt bariyerini güçlendirerek lekeleri giderme, gerginleştirme ve gençleştirme amacıyla da sık sık tüketilebilir.
Yaprakları kaynatılıp içildiğinde bağırsak enfeksiyonlarını yok eder ve sindirim sistemini temizler. Hazmı kolaylaştırdığı için kabızlığı da önlemiş olur.
Kolesterol ve tansiyon gibi kronik hastaların değerlerinin normalde kalmasına yardımcı olur.
Ek olarak çiğ olarak tüketilebilen bu şifa deposu yemiş olan kuş üzümü suyunun faydaları da vardır. Kuş üzümü suyu kan dolaşımını temizler ve mikroplardan arındırır.
KUŞ ÜZÜMÜ NASIL TÜKETİLİR?
Bir şifa bombardımanı olan bu mucizevi besini herhangi bir kronik sağlık problemi olmayan kişiler günde yarım avuç şeklinde tüketebilirler. Ayrıca kuş üzümünü mutfaklarımızda pilava katarak, sarmaya ve dolmaya kuş üzümünü katarak daha lezzetli ve tatlı olmasını sağlayabiliriz. Tatlılarımız için ise; kek, aşure, komposto gibi tatlılara kuş üzümü serperek hem görüntüsünü hem de lezzetini daha damakta kalıcı hale getirebiliriz.
Editor : Şerif SENCER