Teknoloji

Kuduz Hastalığı Neden Su Korkusuna Sebep Olur?

Dünya üzerine bilinen binlerce virüs çeşidi var. Birçoğu bizi öldürebilecek kadar tehlikeli değil. Ancak bazıları yüzyıllardır ölümcül bir tehdit olmaya devam ediyor. En ölümcül virüslerden biri sayılan kuduz da bunlardan bir tanesi. Peki kuduz neden bu kadar tehlikeli? Vücud

Kuduz Hastalığı Neden Su Korkusuna Sebep Olur?
03-11-2022 19:55

Binlerce ÖZETİ| yıldır hayatımızda olan kuduz, aşısı bulunmuş olmasına rağmen hala binlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep oluyor. İnsanlık, tarihi boyunca bu hastalıktan kurtulmak için türlü yollar denendi. Ancak maalesef ki hala tam anlamıyla kurtulmuş değiliz. 

Üstelik kuduz virüslerinin vücuda girdikten sonraki davranışları ve ortaya çıkan belirtileri de oldukça garip. Mesela sudan korkmak gibi... Tüm bunlara değineceğiz ama önce kuduz hastalığının neden tehlikeli olduğunu anlamamız gerekiyor. 

Hala dünyanın en ölümcül hastalıklarından biri. 

köpek yarasa kuduz

Neredeyse 4 bin yıldır var olduğu bilinen kuduz virüsü, dünyanın en tehlikeli zoonoz hastalıklarından (hayvandan insana geçen) biri olarak görülüyor. Vücudumuza girdiği anda direkt olarak beynimizi hedef alan virüs, kalıcı hasarlar verebilir veya hastanın hayatını kaybetmesine sebep olabilir. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, her yıl 60 bin insan kuduz hastalığı sebebiyle hayatını kaybediyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri de; kişilerin önceden aşılanmamış olması ve virüs beyne ulaşana kadar belirtilerinin çok hafif olması. 

Kuduz hastalığı nasıl bulaşır? 

kuduz

Vakaların büyük çoğunluğunda virüsün köpek ısırığı sonucu bulaştığı görülüyor olsa da; kuduz, yalnızca köpeklerden bulaşan bir hastalık değil. Neredeyse her hayvandan bulaşabildiği köpek, yarasa, kurt, tilki ve kediler de daha sık rastlanır. 

Bir hayvandan size kuduz bulaşması için ise ısırılmanız gerekmez. Kuduz virüsü taşıyan bir kedi patilerini yalayıp sizi tırmaladığında da kuduz hastalığına yakanabilirsiniz. Yani vücudunuzdaki herhangi bir açıktan kuduz virüsünün girebileceği mukoza, kan gibi bir vücut sıvısının girmesi yeterli.

Virüs, doğrudan beynimizi hedef alır. 

kuduz MR

Kuduz hastası bir kişinin hastaneye yatışının 16. gününde çekilmiş MR görüntüsü. (Ölümünden 4 gün önce)

Kuduz bir köpeğin ayak parmağınızdan ısırdığını varsayalım. Bu dakikadan sonra virüs, vücudunuzda ilerlemek için çalışmalara hemen başlayacaktır. Bunu yaparken de önüne çıkan tüm hücreleri enfekte eder ve ardından parçalar. Beynimize ulaşıp kuluçka süresi bitene kadar ise pek fazla belirti göremeyiz. Kuluçka süresi ise kuduz virüsünün türüne ve ısırıldığınız bölgenin beyne uzaklığına göre değişiklik gösterebilir. Genelde bu süre 2-3 ay olsa da 1 yıla kadar çıkabilir veya 1 hafta sürebilir. 

Kuduzun iki farklı türü vardır: ensefalitik ve paralitik. Paralitik kuduz, kişileri felce veya komaya sürükleyen bir süreçtir ve genelde daha yavaş ilerler. Ensefalitik kuduz ise genellikle en yaygın görülen türdür. Hiperaktivite ve halüsinasyonların yanı sıra hidrofobiye yani sudan korkmaya da sebep olabilir. 

Genel semptomlar 

Kafa karışıklıkları, saldırganlıkKısmi felçKas seğirmeleriBoyun kaslarında sertleşme KasılmalarNefes almada zorlanma, hızlı nefes almaNormalden daha fazla tükürük üretimiAğızdan köpükler gelmesiHalüsinasyonlarla birlikte gelen uykusuzluk ve kötü uykuErkeklerde daha uzun süren ereksiyon hali ve kalıcı ereksiyonFotofobi (ışık korkusu)Sudan korkma durumu veya diğer adıyla hidrofobi

Peki kuduz hastaları neden sudan korkar?