Yaşam

'Kudüs şairi' Mehmet Akif İnan anılıyor

'Kudüs Şairi' olarak bilinen Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Kurucu Genel Başkanı Mehmet Akif İnan, ölümünün 25. yılında Şanlıurfa'daki mezarı başında anıldı.

'Kudüs şairi' Mehmet Akif İnan anılıyor
06-01-2025 13:52

Harran ÖZETİ| Kapı Mezarlığı'ndaki anma programında İnan'ın kişiliği ve edebi yönüyle ilgili konuşmalar yapıldı, ardından Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, Mehmet Akif İnan'ın okuyan, yazan, düşünen ve eser bırakan bir eğitimci olduğunu belirtti.

İnan'ın 60 yıllık ömründe kalemiyle, kelamıyla bir mücadelenin içinde olduğunu anlatan Cevheri, onun emanetine sahip çıkmak için mücadeleye devam ettiklerini söyledi.

Törene, İnan'ın ailesi, İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu ile bazı sivil toplum kuruluşlarının ve siyasi partilerin temsilcileri, İnan'ın sevenleri katıldı.

"Mescid-i Aksa" şiiriyle "Kudüs şairi" olarak da bilinen İnan, memleketi Şanlıurfa'da 6 Ocak 2000'de vefat etmişti.

Mehmet Akif İnan kimdir?

MEHMET AKİF İNAN KİMDİR?

İsrail'in Kudüs'e yönelik yıllardır süren saldırılarından duyduğu derin üzüntüyü 46 yıl önce yazdığı "Mescidi Aksa" şiiriyle haykıran ve bundan dolayı "Kudüs Şairi" olarak da bilinen Memur-Sen'in kurucu genel başkanı, eğitimci, şair ve yazar Mehmet Akif İnan, vefatının 25. yılında anılıyor. 

İslam aleminin ruhuna hitap eden "Mescid-i Aksa" şiiri dolayısıyla hafızalara "Kudüs Şairi" olarak kazınan usta kalem, gümrük memuru Hacı Müslim İnan'ın oğlu olarak 12 Temmuz 1940'ta Şanlıurfa'da doğdu.

Eğitim hayatına bu kentte başlayan İnan, lise son sınıfı okumak için 1958'de dayılarının bulunduğu ve hayatında dönüm noktası olacak Kahramanmaraş'a gitti. Öğrencilik hayatında aktifleşen İnan, aynı yıl bir grup arkadaşıyla ilk deneyimi olan Derya Gazetesi'ni çıkardı.

Edebiyata meraklı İnan, liseyi bitirdiği yıl Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü kazandı ancak 2 yıl sonra okulu bıraktı.

"YEDİ GÜZEL ADAM"DAN BİRİ

Mehmet Akif İnan, 1960'ta Kahramanmaraş'ta şair, yazar, fikir adamı Necip Fazıl Kısakürek ile tanışarak hayatının dönüm noktalarından birini yaşadı.

İnan, burada fikir ve edebi çalışmalarıyla Türk edebiyatına damga vuran, aralarında Nuri Pakdil, Sezai Karakoç ve Cahit Zarifoğlu'nun da bulunduğu, "Yedi Güzel Adam" olarak milyonların beğenisini kazanan şair ve yazarlardan birisi olarak ön plana çıktı.

Daha önce yarıda bıraktığı üniversitesine tekrar dönen İnan, öğrenim hayatını edebiyat, dergi, şiir ve yazarlıkla sürekli meşgul olarak aktif sürdürdü. Bu sürede1962-1964'te Hilal Müessese Müdürlüğü yapan İnan, 1965 yılında evlendi. 1967'de İnan'ın tek çocuğu Şakire Banu dünyaya geldi.

ESERLERİNDEN BAZILARI

Fikir adamı İnan, 1964-1969 yıllarında Türk Ocağı Genel Başkanlığı da yaptıktan sonra 1969'da Nuri Pakdil ile Edebiyat Dergisi'ni kurdu. Ardından 1969-1972 yıllarında Türk Taşıt İşverenleri Sendikasında uzmanlık görevinde bulunan İnan, ilk kitabı "Edebiyat ve Medeniyet Üzerine" adlı eserini 1972'de çıkardı. İlk şiir kitabını ise 1974'te "Hicret" adıyla çıkaran usta kalem, 1976-1990'da ise kurucusu olduğu Mavera Dergisi'nde çeşitli görevler yaptı.

Ankara'da Gazi Eğitim Enstitüsünde 1977-1980 yıllarında Türkçe edebiyat öğretmenliği yapan İnan, bu dönemde eğitim enstitüleri için yazar Oktay Çağlar ile beraber "Yeni Türk Edebiyatı" adlı ders kitabını hazırladı. Daha sonra Ankara Fen Lisesi öğretmenliğine tayin olan İnan, vefatına kadar bu lisede öğretmenlik yaptı.

Usta kalem, 1985'te "Din ve Uygarlık" adlı denemeler kitabını çıkardı, ardından 1991'de "Tenha Sözler"i yayınladı.

ÖLÜMSÜZ ESERİ "MESCİD-İ AKSA" ŞİİRİ

Milli ve manevi değerlerine bağlı Mehmet Akif İnan'ın ölümsüz eseri ise 1979'da yazdığı "Mescid-i Aksa" şiiri oldu. İlk defa gazeteci yazar Akif Emre tarafından Akıncılar Dergisi'nde yayınlanan şiir, kısa sürede ülke çapında büyük beğeni kazandı.

İslamın ilk kıblesi olması dolayısıyla dünya Müslümanlarının göz bebeği Kudüs'e yönelik İsrail'in saldırılarından duyduğu derin üzüntü, İnan'ın dizelerine yansıdı.

Bütün Müslümanların ruhuna hitap eden bu şiiriyle İnan, adeta tüm İslam coğrafyasının da ortak dili olma başarısını gösterip gönlünde taht kurdu.

İnan, bu şiirden dolayı "Kudüs Şairi" olarak anıldı.

SENDİKACILIKTA ÇIĞIR AÇTI

İnan, sendikacılıktaki uzmanlık deneyimini, 1992'de kurduğu ve genel başkanlığını yaptığı Eğitimciler Birliği Sendikasına (Eğitim-Sen) taşıdı. Kısa sürede etrafında yüzlerce memuru bir araya getiren İnan, bugün Türkiye'nin en büyük konfederasyonu Memur-Sen'i kurarak başına geçti ve vefatına kadar bu görevi yürüttü.

Gönül insanı İnan'a, sendikanın Ankara'da 1999'da yaptığı bir mitingin ardından soğuk algınlığı sonrası oluşan zatürre teşhisi konuldu.

Bir süre hastanede yatan ve akciğer kanserine yakalandığı ortaya çıkan İnan, 1999'un haziranında tedaviden ümidin kesilmesi üzerine, sürekli "Peygamber Diyarı" diye nitelendirdiği memleketi Şanlıurfa'ya döndü. İnan, ramazana denk gelen 6 Ocak 2000'de hayata gözlerini yumdu.

Eğitimci, şair ve yazar Mehmet Akif İnan, her yıl başta kurucusu olduğu Memur-Sen'in organizasyonları ve farklı kentlerdeki etkinliklerle anılıyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER