Rusya'nın ÖZETİ| Şubat ayında Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal girişimi sonrası ABD, Kanada, İngiltere ve Avrupa Birliği ülkeleri Rusya'ya çok sert ekonomik yaptırımlar ve ambargoları uygulamaya koydu.
AMBARGOLAR İLK ÖNCE KENDİLERİNİ VURDU
Çok önemli bir enerji ihracatçısı konumunda Rusya'ya yönelik atılan bu adımlar başta enerji olmak üzere emtia fiyatlarında sert yükselişleri de beraberinde getirdi. Tüm dünyada elektriğin büyük çoğunluğu başta Petrol, doğalgaz ve kömür olmak üzere fosil yakıtlar tarafından elde edilirken, ambargoların yol açtığı enerji krizi ilk Avrupa'yı vurdu.
Kışı geçirmek için doğal gaz depolarını doldurmaya çalışan Avrupa, diğer yandan da artan enerji fiyatlarından dolayı faturalara zam üstüne zam yansıtmak zorunda kalıyor.
Örneğin Finlandiya’da elektrik faturalarına 10 kat zam yapıldı. Bu zamlar sonrası ise birçok küçük işletmenin kepenk kapatmak zorunda kalabileceklerini söyleniyor.
YENİ VERGİLER GELDİ
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Avrupa Birliği’nde Alman Uniper enerji şirketinin iflasını önlemek için yapılan toplantıya katılmadı. Sanna Marin, o toplantıya katılmak yerine Başbakanlık ofisinde parti düzenledi ve tartışmalı görüntüler ortaya çıktı.
O toplantıya katılmayan Finlandiya, Uniper’i kurtarmak için 6 milyar avro ödemek zorunda kaldı. Sanna Marin hükümeti, 6 milyar doları vatandaştan tahsil etmek için yeni vergiler getirdi.
AVRUPA'DA KÜÇÜK İŞLETMELER KEPENK KAPATIYOR
İrlanda’da bir kafe işletmecisi, 9 bin 836 avroluk elektrik faturasını paylaştı. En az 10 kat zam geldiğini ifade eden işletmeci, “Elektrik faturalarının bu kadar zamlanacağını tahmin etmedik, böyle devam ederse iş yapamayız, kepenk kapatırız” dedi.
Yine Avrupa'nın farklı ülkelerinde küçük işletmeler benzer sorunlar yaşıyor ve kepenk kapatma riski ile karşı karşıya.
"IŞIKLARI KAPATIN"
İlk olarak Avrupa'da baş gösteren bu enerji krizi dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de de iyice hissedilmeye başladı. ABD’nin Kaliforniya Eyaleti, enerji krizi için bir dizi önlem sıraladı ve vatandaşlardan elektrikli arabalarını şarj etmemesini, “gereksiz” yanan ışıkları kapatmasını, klimanın az kullanılmasını ve yüksek elektrik isteyen aletlerin kullanılmamasını istedi. Kaliforniya Eyaleti, elektriğin 16.00-21.00 arasında yani insanların evlerinde olduğu saat dilimlerinde “daha az kullanılmasını” tavsiye etti.
www.idrak34.com
Editor : Şerif SENCER