Ekonomi

Kripto varlıklara ilişkin yasa yürürlüğe girdi

kripto varlıkların denetimini ve güvenliğini artırmaya yönelik düzenlemeleri içeren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kripto varlıklara ilişkin yasa yürürlüğe girdi
02-07-2024 06:37

Kripto ÖZETİ| varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanunla birlikte, kripto varlıklar ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarıyla ilgili önemli düzenlemeler getirildi.

Düzenlemelerle birlikte kripto varlık hizmet sağlayıcıları için kurallar getirerek, sektörde güveni artırmak ve yatırımcıların korunması amaçlanıyor.

Kanun kapsamında belirlenen önemli düzenlemeler arasında, "cüzdan" kavramının tanımlanması bulunuyor. Artık cüzdanlar, kripto varlıkların transfer edilmesini sağlayan yazılım, donanım, sistem veya uygulamalar olarak tanımlanmaktadır. Bu cüzdanlar, kripto varlıkların depolanmasında kullanılan özel ve açık anahtarları içerebilecek ve çevrim içi veya çevrim dışı olarak kullanılabilecek.

Kanunun tanımladığı bir diğer kavram ise "kripto varlık" olarak geçiyor. Kripto varlık "dağıtık defter teknolojisi veya benzer teknolojiler kullanılarak elektronik olarak oluşturulabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtılabilen ve değer veya hak ifade edebilen gayri maddi varlıkları temsil eden" şeklinde tanımlanıyor. Bu tanım, kripto varlıkların hukuki statüsünü ve piyasada işlem görmelerini düzenliyor.

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları için getirilen düzenlemeler de oldukça detaylandırıldı. Bu sağlayıcıların kurulabilmesi ve faaliyet gösterebilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan izin almaları gerekiyor. Kurul, bu sağlayıcıların kuruluşları, yöneticileri, ortakları, sermaye yapısı, teknolojik altyapıları, bilgi sistemleri ve diğer işleyişlerine ilişkin detaylı kurallar belirlemiş durumda. Ayrıca, kripto varlık hizmet sağlayıcıları müşteri varlıklarını güvenli bir şekilde yönetmekle yükümlü kılındı ve bu süreçlerin denetimi sıkı bir şekilde yapılacak.

Platformlar üzerinde kripto varlıkların alım-satımı, ilk satış veya dağıtımı, takası, transferi ve saklanması gibi işlemlerin düzenlenmesi de Kanun'un önemli hükümleri arasında yer alıyor. Bu işlemlerin güvenilir, şeffaf, etkin ve adil bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenecek esaslar doğrultusunda kurallar oluşturuldu.

Kanun, kripto varlık hizmet sağlayıcıları ve platformlar arasında sağlam bir düzenleme ve denetleme çerçevesi oluşturarak yatırımcıların korunmasını amaçlıyor. Ayrıca, bu düzenlemelerle sektördeki istikrarın artırılması ve piyasa güveninin tesis edilmesi hedefleniyor.

Böylece kripto varlıklara yönelik yapılan düzenlemelerle Türkiye'de bu alanda sağlıklı bir piyasa ortamı oluşturulması amaçlanmakta ve kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte sektördeki aktörlerin belirlenen kurallara uyum sağlaması ve yatırımcıların güvenini kazanması planlanıyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER