Yasalardan ÖZETİ| bahsedince aklımıza genellikle suç teşkil eden davranışların engellenmesine yönelik yaptırımlar gelse de madalyonun diğer yüzüne baktığımızda yasalar bizlerin haklarını da koruyarak aslında uğrayabileceğimiz olası haksızlıkların önünü de kesmekte. Oldukça yeni teknolojiler ve yatırım araçları olarak nitelendirilebilecek olan kripto paralar ile ilgili henüz netleşmiş bir yasa ya da düzenleme olmaması da ne yazık ki bazı haksızlıkların önünü açabiliyor.
Örneğin bazı meslek gruplarının kripto para yatırımı yapmasına yönelik net bir yasa olmaması, yatırım tercihlerimiz konusundaki haklarımızın korunmaya alınmadığı anlamına gelmekte ve bu konuda yaşanacak olası haksızlıkların önü açmakta.
Twitter’da ParabolArfi olarak bilinen Arif Kaygusuz işte tam da bu konuda uğradığı haksızlığı bir flood halinde anlatmıştı.
Arif Kaygusuz bir kripto para fenomeni olmasının yanı sıra aynı zamanda bir matematik öğretmeni.
Geçtiğimiz günlerde, matematik öğretmeni olarak çalışmakta olduğu kurum dolayısıyla yaşadığı haksızlığı bir flood halinde takipçileri ile paylaşan Kaygusuz, kripto para fenomeni olduğu gerekçesi ile haksız yere işten çıkarıldığını anlatmıştı.
Arif Bey'e ulaştık ve yaşadığı haksızlık ile ilgili bir kripto para fenomeni ve bir öğretmen olarak düşüncelerini almak üzere sorularımızı ilettik.
Twitter’da yazmış olduğunuz flood’da özel bir kurum bünyesinde matematik öğretmeni olarak çalıştığınızı ve çalıştığınız kurumun işinize “kripto oynuyor” argümanını sebep göstererek iş sözleşmenizi feshettiğini belirtmiştiniz. Söz konusu kurum, “kripto oynamanın” işinizle ne gibi bir alakası olduğu ve bireysel bir yatırımcı olarak yatırım tercihinizin onları neden endişelendirdiği ile bir açıklama yaptı mı?
Öncelikli olarak beni çok şaşırtan bir süreç olduğunu söylemem gerekiyor. Hayatımda ilk defa, özel hayatımda yaptığım kripto fenomenliğinin öğrenciler arasında hoş karşılanmadığının ve velilerin de “öğretmeniniz bu işlerle mi ilgileniyor” geri dönüşlerinin belirtilmesi ile başlayan bir süreç ile karşılaşmış oldum. İnsanları sanki dolandırıyormuşum izlenimi oluşacağını söylediler. Sonraki süreç malum, tek taraflı iş sözleşmesinin sonlandırılması.
Öğretmenlerin çok yönlü olması gerektiği bir zamanda “hocam, kripto oynuyormuşsunuz” ile başlayan bir konuşmanın sonunda iş sözleşmem feshedildi. Endişeleri, kriptonun dolandırıcılık gibi görülmesi temelli bir sorun.
Kripto para piyasalarında yatırım yapıyor olmanız gerekçe gösterilerek sözleşmenizin feshedilmesinin hukuki bir dayanağı var mı? Varsa hangi yasalara dayanarak sözleşmenizi feshettiler?
Tabii ki de hukuki bir dayanağı yok. Sözleşme, tek taraflı feshedilme haklarının bulunduğu bir sözleşmeydi. Yasal yollarla hakkımı aramayı düşündüm ama bu sürecin yıpratıcılığını kızıma ve eşime yaşatmak istemedim.
Kurum tarafından belirtilen ve kurum bünyesinde çalışan öğretmenlerin finansal yatırım aracı olarak kripto para piyasalarını kullanamayacağına yönelik bir kısıtlama var mıydı ya da sözleşmeniz feshedilmeden önce bu konu ile ilgili bir uyarı yapılmış mıydı?
Bu konuda uyarı bile yapılmadı, tek konuşma yaşandı ve konuşmanın sonunda iş sözleşmemin tek taraflı feshedildiği tarafıma bildirildi. Finansal yatırım yapmaları ile ilgili herhangi bir kısıtlama yoktu ve olmaması da gerekiyor. Yatırım, temel olarak insanların bireysel yaptığı ve kendi kararları ile ilerledikleri bir süreç aslında. Asıl sorun kripto özelinde başlıyor. Biliyorsunuz ki THODEX borsasında yaşananlardan sonra ülkemizde kripto sektöründe olanlara dolandırıcı gözüyle bakılması pireye kızıp yorganı yakmaya benziyor, ki başıma gelen de tam anlamıyla bu oldu.
Editor : Şerif SENCER