Teknoloji

Kot Pantolonların Çoğu Neden Mavi Tonlarındadır? - Webtekno

Şimdilerde saymakla bitmeyecek kadar rengine ulaşmak mümkün olsa da kot pantolonların neden genellikle mavi ve tonlarından üretildiğini ve bizim de genellikle bu renkte olanları tercih ettiğimizi hiç düşündünüz mü?

Kot Pantolonların Çoğu Neden Mavi Tonlarındadır? - Webtekno
10-06-2023 09:17

Muhtemelen ÖZETİ| bu satırları okuyana dek, neden kot pantolon dendiğinde aklımıza çoğunlukla mavi renkte olanların geldiğini ve yıllardır bu renk tonlarındakileri benimsediğimizi hiç sorgulamadınız.

Ancak “mavi kot” demenin bile kulağımıza gereksiz geldiği bu kıyafetlerin, günümüze gelene kadar hangi aşamalardan geçtiği ve mavi rengin kotlarla nasıl özdeşleştiği bir hayli ilgi çekici.

Öncelikle kot pantolonun geçmişine bir yolculuk yapalım ve bu kıyafetin nasıl yaygınlaştığına bakalım.

Maden işçileri

“Kot pantolon” ifadesi, yaklaşık 1600’lerden beri erkeklerin giydiği -tabiri caizse- kaba kıyafetler için kullanılıyordu ve aslında bu kotların yapımında kullanılan dayanıklı kumaşlar, genellikle Fransa’nın Nîmes kentinden ithal ediliyordu.

Amerikalı üreticiler de “serge de Nîmes” adını “denim” olarak kısalttı ve bu şekilde anılmaya devam etti. Koyu mavi ve pamuklu kumaştan yapılmış kot pantolonlar, ilk olarak 1849 yılında California’da altın madencileri için bir iş pantolonu olarak üretilmişti. 

Fakat üretimi gerçekleştirilen bu kıyafetler, ilk etapta yeterince dayanıklı değildi ve uzun kullanım süreleri vadetmiyordu. 

Levi Strauss

Bu esnada Levi Strauss, 19. yüzyılda ilk fabrikasını kurdu ve bildiğimiz kot pantolonları üretmeye başladı. Bu giysilerin rengi de hiç şüphesiz maviydi ancak neden yalnızca mavi?

Kot pantolonlar için seçilen rengin mavi olmasının en temel sebeplerinden biri, bu boyanın diğer renklerden farklı olarak taşıdığı kimyasallardı. Çoğu boya, sıcak havalarda genellikle kumaşa nüfuz ederek rengin yapışmasına neden olur ancak mavi boyanın işlevi tam tersidir. Kumaşa nüfuz etmeden sadece iplerin dışına yapışır. 

Ayrıca çivit boyası, diğer boyalara göre pamukla çok daha iyi bir etkileşime girdiği için de tercih edilir. 

Çivit boyası

Pamuk ısıtıldığı zaman çoğu boya içine işler fakat çivit boya, yüzeye tutunur ve orada kalır. Çivit mavisi aynı zamanda ilk defa Antik Mısır’da ortaya çıkmıştı ve o zamanlar bu renk, gücün ve statünün bir simgesi konumundaydı.

Çivit boyası üretimi

Bunun sebebi ise çivit mavisi adı verilen bu boyayı elde etmenin oldukça meşakkatli oluşuydu. Hâlihazırda maden işçilerine pantolon üretmeye devam eden Levi Strauss da bu rengi pantolonları boyamak için kullanmaya başladı.

Levi’nin maviye boyadığı bu pantolonlar, o zamanlar zenginliğin bir sembolü haline gelmişti ve dönem içerisindeki hemen hemen her insan, bu pantolonlara sahip olmanın peşindeydi.

Levi's pantolonlar

Artan talebi karşılıksız bırakmayan Levi, şimdilerde de hâlâ varlığını sürdüren Levi’s markasının sağlam temellerini attı. Ayrıca herkesin hayranlık duyduğu bu pantolonların üretimi oldukça sınırlıydı çünkü çivit mavisinin üretimi de hayli zordu.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER