Teknoloji

Köpekler Bizi Yalamayı Neden Bu Kadar Çok Sever?

Köpekler, en iyi can dostlarımızdan biri öyle değil mi? Ancak bu dostlarımızın, çözebildiğimiz kadar çözemediğimiz davranışları da var. Örneğin köpekler, neden sürekli bizi yalamak istiyorlar?

Köpekler Bizi Yalamayı Neden Bu Kadar Çok Sever?
26-10-2024 12:07

İlk ÖZETİ| etapta bu davranış, patili dostunuzun size olan sevgisini ifade etme biçimi olarak görülebilir. Ancak tek sebebin bu olmadığını söylemekte fayda var.

Gelin, köpeklerin ısrarlı yalama davranışının ardındaki sebeplere bakalım.

Köpekler, sizi yalayarak sevgilerini gösterirler.

köpek

Bu, onlara annelerinin yavruyken kendilerine nasıl davrandığını hatırlatan rahatlatıcı ve içgüdüsel bir eylemdir. Yalama, köpeklerde dopamin ve endorfin salgılayarak başkalarıyla bağ kurmalarına yardımcı olur.

Ayrıca köpekler empati kurduklarını göstermek için de insanları yalayabilir ve araştırmalar, patili dostlarımızın üzgün olduğumuzda bizi öpme ve yalama olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösterir.

Bu durum, muhtemelen endişelerini ifade etmek ve ruhumuzu iyileştirmek istediklerini gösterir. 

Öte yandan bu yalama davranışının farklı bir sebebi de vardır. 

köpek

Garip bir şekilde köpeğinizin sizi yalaması, kusmanızı istediğinin bir işareti olabilir. Bu davranış, patili dostlarımızın vahşi atalarına kadar bile izlenebilir. Vahşi köpekler üzerinde çalışan araştırmacılar, yavruların anneleri avdan evine döndüğünde, yüzünü ve ağzını yaladıklarını böylece onun kendisi için kusmasını sağladıklarını ifade eder.

Bu içgüdü, muhtemelen evcilleştirilmiş köpeklerde de devam etmekte. Patili dostunuz, vücudunuzun herhangi bir yerinden çok yüzünüzü yalamakla ilgileniyorsa, muhtemelen sebebi budur.

Ayrıca köpekler, cildinizdeki doğal tuz onlara iyi geldiği için de sizi yalayabilirler.

köpek

Ter, esas olarak sodyum ve su içerir. Bu sebeple köpeğinizin, özellikle terledikten sonra sizi yalamak istediğini görebilirsiniz. Yine bazı kokulu losyonlar ve parfümler de enteresan bir şekilde köpeğinizin yalama isteğini artırabilir.

Son olarak köpeklerde yalama davranışı, bir problemi de gösteriyor olabilir. Onlar bu davranışı bazı zamanlar, kaygı ve stresle başa çıkmanın bir yolu olarak yaparlar. Hatta bu durum, obsesif-kompulsif bozuklukların bir belirtisi bile olabilir.

Özetle köpeklerin, sahiplerini yalama isteğinin ardında birçok sebep vardır. Eğer bu durum aşırıya kaçarsa, bir veteriner hekime danışabilirsiniz. 

Kaynaklar: Mental Floss, The Kennel Club

Köpeklerle ilgil ilginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER