Son ÖZETİ| dakika haberi: Kahramanmaraş depreminin ardından tüm Türkiye'den bölgeye destek yağıyor. Ancak yardımların koordine edilmeden gönderilmesi istenmeyen sonuçlara sebep olabiliyor.
Bölgeden bu konuyla ilgili çok sayıda talep geliyor. AFAD ve Kızılay başta olmak üzere bölgedeki kuruluşlarla iletişime geçmeden yapılan yardımların ciddi bir bölümü çöp oluyor.
Sosyal medyadan paylaşılan son görüntüler de bu acı gerçeği bir kez daha ortaya koydu.
Depremzedelere gönderilen yardımları taşıyan TIR'ların, kıyafetleri düzensiz bir şekilde bıraktığı, vatandaşların kendi imkanlarıyla toplamaya çalıştığı görüldü.
Sosyal medyada da birçok kişi yardımların koordineli şekilde dağıtılması ve bireysel yardımların yapılmaması yönünde çağrıda bulundu. O yorumlardan bazıları şöyle:
İfade etmek istediğim konu bu “Kontrolsüz ve düzensiz yardım, yardım değildir” kaotik olan deprem bölgeleri böylece daha fazla sıkıntılı hale geliyor. Emek, milli servet nimet çöp oluyor yazık günah.
Deprem illerinde belirli bir toplanma merkezi kurulmalı, bu yapılan yardımlar ulaşmıyor böyle. Merkezlerden görevlendirme ile dağıtım yapılsın.
Kafanıza göre yardım göndermeyin! Çöp oluyor!
Koordinesiz izinsiz yardım toplamak yardım etmek değil engel olmaktır. Yazık bu havada buradaki birçok şey çöp olacak.
Bireysel yardım amacına uymuyor. Ne olur AFAD, Ahbap, Kızılay'a; güvenilir yerlere verin reklam için TIR göndermeyin. Çöp oluyor buralarda lütfen yazık.
ERDOĞAN'DAN UYARI: RASTGELE YARDIM TOPLAYIP YOLA ÇIKARMAYIN
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da düzensiz yardımlara karşı uyarıda bulundu. Erdoğan bugün yaptığı açıklamada, "AFAD veya bölgede yardım faaliyeti yürüten Kızılay başta olmak üzere diğer kurumlarla irtibata geçmeden lütfen rastgele yardım toplayıp yola çıkarmayın" ifadelerini kullandı.
Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan kira yardımı ve taşınma tutarını açıkladı!
AFAD'IN YARDIM KAMPANYASINA KATILMAK İÇİN TIKLAYIN
KIZILAY'IN DEPREM KAMPANYASINA KATILMAK İÇİN TIKLAYIN
BAKAN KURUM: KOORDİNASYONU AFAD YAPMAK ZORUNDA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremin çok büyük bir bölgede olduğunu ve ister istemez bölünme olduğunu belirterek toplanan yardımların tek elden koordine edilmesi gerektiğini söylemişti. Bakan Kurum, “Koordinasyonu AFAD yapmak zorunda. Koordinasyon merkezleri kurduk. Sahayı başıboş biçimde bırakırsak kaos çıkar. Örnek vereyim. Bir TIR geldi. Nurdağı’nda hasar var dedi ve orada durdu. Öbür TIR da oraya gidiyor, öbür TIR da oraya gidiyor. Öbür taraf ne olacak? Bunu dengeli şekilde dağıtmamız lazım." açıklamasında bulunmuştu.
Gönderdikleriniz çöp olmasın! Yardım gönderirken bu hususa dikkat
İKİNCİ EL YARDIMLAR KABUL EDİLMİYOR
AFAD, Kızılay ve Valilikler, ikinci el eşyaların kabul edilmeyeceğini açıkladı.
İkinci el eşya yardımlarının kabul edilmemesinin öncelikli temel nedeni, eşyalar kullanılabilir halde ve temiz olsa bile uyuz ve mantar gibi pek çok hastalık yayma riski taşıması.
Afet bölgelerinde salgın hastalık riski çok yüksek olduğu için, sağlığı tehdit edebilecek tüm risk faktörleri haliyle minimize edilmeye çalışılıyor.
Bir diğer gerekçe ise kutularda yer alan eşyaların kullanılabilirlik ve hijyen koşullarının kontrol edilmesi ve dezenfekte işlemlerinin yapılmasının büyük bir iş gücü ve koordinasyon gerektirmesi. Bu da öncelikler düşünüldüğünde mümkün değil.
Editor : Şerif SENCER