Sağlık

Kolon kanseri nedir, belirtileri nelerdir? Kolon kanseri kurtulma şansı var mı?

Sindirim sisteminin son kısmında gelişen ve erken teşhis edilmesi halinde tedavi edilebilen bir kanser türü olan kolon kanseri neden olur, belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır sorularının cevapları bu haberde!

Kolon kanseri nedir, belirtileri nelerdir? Kolon kanseri kurtulma şansı var mı?
14-11-2023 11:18

Dünyada ÖZETİ| en çok rastlanan kanser türlerinden olan kolon ya da kalın bağırsak kanseri özellikle 50 yaş üstü kişilerde daha sık görülür. Erken evrede teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir kanser türü olsa da diğer durumlarda hasta ölümle sonuçlanabilmektedir. Peki, kolon kanseri belirtileri nelerdir ve kurtulma şansı var mıdır?

Lenf kanseri nedir, lenfoma kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri ölümcül müdür?Lenf kanseri nedir, lenfoma kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri ölümcül müdür?

KOLON KANSERİ NEDİR?

Kolon kanseri, kalın bağırsağın iç astarı üzerinde anormal ve kontrolsüz hücre büyümesi ile karakterize edilen bir kanser türüdür. Kalın bağırsak, sindirim sisteminin son kısmını oluşturur ve kolon ile rektumu içerir. Sindirim sistemi, vücuda giren besinleri parçalayarak enerji sağlama görevini üstlenir.

Siroz hastalığı neden olur, belirtileri nelerdir? Siroz hastalığı ölümcül müdür, tedavisi var mıdır?Siroz hastalığı neden olur, belirtileri nelerdir? Siroz hastalığı ölümcül müdür, tedavisi var mıdır?

KOLON KANSERİ NEDEN OLUR?

Kolon kanserinin oluşumunda aşırı yağlı ve kırmızı et ağırlıklı beslenme, obezite, sigara içme, alkol tüketimi ve polipler etkili olabilir. Polipler, genellikle kanserli değildir, ancak zamanla kolon kanserine dönüşebilir. Bu nedenle, düzenli tarama testleri, poliplerin erken tespiti ve çıkarılması önemlidir. Ayrıca, meme ve yumurtalık kanseri geçmişi olan bireylerde kolon kanseri riski artabilir.

Tip 1 diyabet nedir, belirtileri nelerdir? Diyabet tip 1 geçer mi, tedavisi nedir?Tip 1 diyabet nedir, belirtileri nelerdir? Diyabet tip 1 geçer mi, tedavisi nedir?

KOLON KANSERİ BELİRTİLERİ

Kolon kanserinin belirtileri arasında dışkıda kan, bağırsak alışkanlığında değişiklikler (kabızlık ya da ishal), karın ağrısı, dışkıda incelme, kilo kaybı, ve bağırsakların boşalmadığı hissi bulunmaktadır. Ayrıca, dışkılamaya rağmen bağırsakların boşalmadığı hissi, yutma güçlüğü, mide bulantısı gibi belirtiler de görülebilir.

Akciğer zarı kanseri mezotelyoma nedir? Mezotelyoma yaşam süresi…Akciğer zarı kanseri mezotelyoma nedir? Mezotelyoma yaşam süresi…

KOLON KANSERİ TEDAVİSİ: EVRE VE YÖNTEMLER

Kolon kanseri tedavisi, hastalığın evresine bağlı olarak değişiklik gösterir. İlk tedavi genellikle cerrahi müdahale içerir, bu da kanserli dokunun çıkarıldığı bir ameliyatı içerir. Patolojik sonuçlara göre kemoterapi uygulanabilir.

Polipektomi: Kanserli poliplerin çıkarılmasını amaçlayan bir ameliyat yöntemi.

Kolektomi (Rezeksiyon): Kanserli bölümün çıkarılmasının yanı sıra çevredeki bazı sağlıklı dokuların da alındığı bir prosedür.

Kolostomili Ameliyat: Kanserli bölümün çıkarılmasının ardından sağlıklı kolon bölümlerini birleştiremeyen durumlarda kullanılan bir yöntem. Kolostomi ile bağırsak karın duvarındaki bir açıklığa taşınır.

Radyofrekans Ablasyonu: Isı kullanarak kanser hücrelerini yok etme yöntemi.

Kemoterapi: Tümörleri küçültmek ve semptomları hafifletmek amacıyla kullanılan ilaç tedavisi.

Hedefe Yönelik Tedavi: Kanser hücrelerini büyüten genleri, proteinleri ve dokuları hedef alan bir tedavi yaklaşımı.

KOLON KANSERİ 1. EVRE BELİRTİLERİ

Kolon kanserinin 1. evre belirtileri genellikle; kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarından oluşmaktadır.

KOLON KANSERİ 4. EVRE KURTULMA ŞANSI VAR MI?

Kolon kanserinin 4. evresinde ameliyat yapılması tercih edilmez. Kemoterapi ve radyoterapi ile kanserli hücrelerin küçültülmesi hedeflenir. Her 4 evre hastanın tedavisi ve seyri aynı görülmez. Hastalığın yayılımına ve tedavilere verdiği yanıta göre değişkenlik gösterir. İstatistiklere göre kötü prognozlu 4. Evre kolon kanserinde 5 yıllık sağ kalım oranı yaklaşık %5’tir.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER