Sadece ÖZETİ| ülkemizde değil yurt dışında da bu konuda yazılmış tespitler ve incelemeler mevcut yani bu lezzet farkı net bir şekilde bulunuyor.
Konuyla ilgili yüzde yüz bilimsel bir çalışma bulunmasa da uzmanların bazı görüşleri oldukça mantıklı. İşte o sebepler:
İlk olarak, bu gizemli soruya Coca-Cola'nın ne cevap verdiğine bakalım.
Resmi internet sitesindeki cevap:
Coca-Cola 1886’dan bu yana her yerde aynı yüksek kalite standartlarında üretilmeye devam etmektedir. Gıda ürünlerinin tadı ambalaja bağlı olarak farklılık göstermez. Kullandığımız tüm ambalajlarımız ürünlerimizin tadını en iyi şekilde korumaya uygundur. Tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi Coca-Cola da doğrudan güneş ışığı altında ve yüksek sıcaklıkta bekletilmemeli ve uygun koşullarda saklanmalıdır. Böylelikle lezzetini ilk günkü gibi koruyacaktır.
Kola şirketleri bu durumu yalanlıyor ancak biz gerçeğin peşinden koşmaya devam edelim.
Kolanın o gizemli formülü her ambalajda aynıdır ancak ambalajlar gerçekten de kolanın tadını değiştirebilir. Bir gıda kimyacısı ve Gıda Teknologları Enstitüsü üyesi Sara Risch'e göre bunun nedeni, kolayla etkileşen bazı maddeler olabilir.
Örneğin, alüminyum kutuları kaplayan polimer, koladan az miktarda çözünür aroma emebilir. Plastik şişelerdeki asetaldehit de kolaya geçebilir. Bu tür potansiyel kimyasal temaslar sağlık kurumlarında düzenlenir ancak izin verilen küçük miktarlar bile tadı değiştirebilir.
Peki cam şişedeki kola neden daha lezzetlidir?
Çünkü cam şişe sadece camdan oluşur, başka hiçbir kimyasal bileşen içermez. Bu nedenle içinde kolanın tadını değiştirebilecek hiçbir şey yoktur. Cam şişeden içtiğiniz kola, gerçek kola tadıdır. Hatta içme sularının da cam şişelerde ve damacanalarda olması tavsiye edilir.
Teneke kutular ise alüminyumdur ve iç kısımları BPA veya Bishphenol A içerebilen bir polimer ile kaplanmıştır.
American Chemical Society'den emekli bir kimyager olan Rick Sachleben, bunun tat üzerinde çok az etkisi olduğunu söylüyor. "Bir kabın içeriğine girecek o malzemenin miktarı o kadar düşük ki bunun lezzet üzerinde herhangi bir etkisi olacağını düşünmüyorum." diyor.
Bu astar, kolanın tadını korur ve metal tarafından kirlenmesini önler. Yine de bu astara rağmen, insanlar teneke kutuda hâlâ metal tadı olduğunu düşünüyor. Aslında kolanın içine karışan bir metal yok. Metale karşı çok hassas olan dilimiz, kolayı içerken metale değer ve bu hissi yaşarız. Kola sadece bu aşamada metalle temas eder. Metal bir bardakta su içerken de benzer bir his yaşarız.
Plastik şişedeki kolanın tadı neden cam şişedekine kıyasla daha kötü?
Plastik şişeler PET veya polietilen tereftalat ile yapılır. Hem teneke kutular hem de plastik şişeler, büyük miktarlarda tüketmek istemeyeceğiniz kimyasallar içeriyor olsa da bunların içinde bulunan içecekleri içmek tamamen güvenlidir. Bu ambalajlar kapsamlı bir testten geçiriliyor.
www.idrak34.com
Editor : Şerif SENCER