Teknoloji

Koç ve Sabancı'nın Arasındaki Ezeli Rekabetin Hikâyesi

Türkiye’nin en büyük holdingleri olan Koç ve Sabancı, yalnızca ekonomimizin devleri değil, aynı zamanda yıllardır süren kıyasıya rekabetin de iki temel oyuncusu. Hazırsanız bu içerikte bu iki dev arasındaki çekişmenin detaylarına göz atacağız.

Koç ve Sabancı'nın Arasındaki Ezeli Rekabetin Hikâyesi
01-07-2024 18:18

Koç ÖZETİ| Holding ve Sabancı Holding ülkemizin en büyük ve en değerli şirketleri arasında yer alıyor. Hatta öyle ki bu iki şirket Türkiye ekonomisinin şekillenmesinde de büyük bir role sahip.

Dikkatleri yalnızca ticari başarılarıyla değil, aralarındaki kıyasıya rekabetle de üzerlerine çeken Koç ve Sabancı Holding, geçmiş yıllardan bu yana ticaret arenasında gerçek bir arenadaymışçasına savaşıyor.

Aslında on yıllar boyunca sürecek savaşın fitili SASA’yla ateşleniyor.

sasa

60’lı yılların sonlarına doğru Vehbi Koç önderliğinde bir ortaklık bünyesinde kurulması planlanan sentetik iplik fabrikasının Sabancı tarafından bir şekilde engellenmesiyle başlıyor.

Öyle ki, Koç Holding’in Kimya Endüstrisi Kurumu (KEK) isimli bir projeye Sabancı’yı da dahil etmek istediği fakat Sabancı’nın biraz agresif bir şekilde bu teklifi reddettiği biliniyor.

Koç’un teklifini reddetmesinin ardından SASA isimli kendi polyester fabrikasını kuran Sabancı sektörde ilk ve tek olmayı başarıyor ve Koç’un radarına girmiş oluyor

Böylelikle de taraflar arasında şu anda hikâyesini anlattığımız soğuk savaşın başladığı söyleniyor.

Koç’un bu olayı hiç unutmadığı ve yıllar sonra bile bu konuya sitem ettiği söyleniyor.

koç

SASA ile temelleri atılan bu soğuk savaş Sabancı’nın Koç’un egemen olduğu lastik sektörüne girmesiyle yeniden alevleniyor.

Daha sonra aşağıdaki içerikte detaylıca anlattığımız Garanti Bankası savaşı yaşanıyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER