Vazektomi, aile planlaması için uygulanan bir sterilizasyon yöntemidir aslında. Bu uygulamadaki amaç kısaca, spermin üretraya girmesini engellemek ve bu sayede hamileliğin oluşmasını önlemek diyebiliriz.
Uzmanlar, bu yöntemin doğum kontrolü için yüzde yüze yakın bir başarı sağladığını söylüyor. Bu uygulamayla spermlerin çıkış noktası kapatılırken, testislerin biyolojik olarak tekrar sperm üretmeye devam ettiği gerçeğini de hatırlatmak isteriz. E o zaman uygulamayı yaptırdıktan sonra bu spermler nerede kalıyor veya nereye gidiyor? Gelin, bir bakalım.
Bu işlem, sperm kanallarının kesilmesi ile uygulanan cerrahi bir yöntemdir.
Uygulamayı yaptırdıktan 12 hafta sonra tüm spermler temizlenerek steril hale getirilir. Testisler, ameliyattan sonra da çalışmaya devam eder.
Fakat cerrahi işlem sonrasında penisten gelen sperm, sıvı şeklinde olur, yani döllenmeye yol açan özellikte olmaz. Erkeklere uygulanan bu doğum kontrol yöntemi, hormon dengesini bozan bir yapıda da değildir. Cinsel ilişki esnasında da hiçbir şekilde zevk hissi kaybolmaz. Sözün özü, bu işlem, birbirlerini seven ancak çocuk istemeyen çiftlerin tercih ettiği bir yöntemdir.
Boşalma olmadığında içeride kalan spermler, testisler tarafından tekrardan emiliyor.
Aslında testisler, geri dönüşüm sistemiyle çalışıyor diyebiliriz. Çünkü testisler, günde yaklaşık 300 milyon sperm hücresi üretebilecek kapasitede. Bu da saatte 12,5 milyona eşit bir sayı. Fakat yine de uzmanlar, testisin atılamayan spermleri, hücrelerine ayırarak yeniden emilebilir hale getirmesi nedeniyle üretilen sperm sayısının dengede olacağını söylüyor.
Diyelim ki vazektomi nedeniyle boşalamamadan dolayı, ameliyatla bağlanan sperm kanalları dışında çok fazla sperm birikti. Bu, eğer kişiyi rahatsız ediyorsa bir uzman yardımı ile bu spermler boşaltılabilir.
Kaynaklar: IFL Science, Dergipark, Medical Park
www.idrak34.com
Editor : Şerif SENCER