Özellikle koyu saçlı kişilerin en muzdarip olduğu konularıj başında kepek problemi geliyor. Koyu saçın yanı sıra bir de koyu renkli kıyafet giyildiğinde, saçlardan omuzlara dökülen kepek oldukça kötü bir görüntü oluşturuyor. Peki kepeğe sebep olan etkenler neler? İşte gündelik hayatımızda kepeğin ortaya çıkmasına sebep olan yaptığımız bazı şeyler...
StresÂ
Stresli bir hayat bazı kişilerde kepeği arttırabilir ve hatta daha da kötüleştirebilir. Kendinizi rahatlatmaya ve her konuda kendinizi stres altına sokmamaya gayret edin.
Yanlış yıkama alışkanlıklarıÂ
Bazı kişiler kepek sorununun, ne kadar sık ​​şampuanlanırsa o kadar kötüleştiği fikrine inanır, fakat durum tam olarak böyle değildir. Esasında, yeterince şampuanlamamak kepeklerinizi daha da kötü duruma getirebilir. Daha fazla yağ ve ölü derinin saç derinize oturmasına sebep olarak kepeği kötüleştirir. İlaçlı bir şampuan bu konuda size daha çok faydalı olabilir. Banyodan çıkarken saçlarınızı iyi duruladığınıza emin olun.
Az su tüketmekÂ
Vücudunuz ihtiyacı olduğu kadar suyu alamadığı taktirde cildiniz de kurur. Kuru cilt ise kepek oluşumunu arttırır. Daha fazla su içmek ve saç derinizi nemlendirecek bakımlar kepek sorununuzu azaltır.
Yanlış saç bakım ürünleriÂ
Vücudunuzun bazı kısımları gibi, kafa derisi de tahrişe ve alerjik reaksiyonlara karşı bir hayli hassastır. Saç deriniz bir saç bakım ürününe duyarlıysa, kafa derisinde kontakt dermatit gelişebilir. Belirli ürünleri kullandıktan sonra saç derinizin tahriş olduğunu veya bir ağrı hissederseniz bunun nedeni, ürüne karşı hassasiyet olabilir.
Sık sık şampuan değiştirmek
Kepeğe sebep olan bir başka sorun ise sürekli farklı saç ürünleri kullanmaktır. Bu alışkanlık, kafa derinizi kimyasallara karşı oldukça hassaslaştırabilir.
Korumasız güneÅŸte kalmakÂ
Fazla güneşte durmak kafa derinizin nemini azaltır, kurutur ve yıpratır. Sık sık güneşe maruz kalıyorsanız kepek probleminizin arttığını fark edersiniz. Kafanıza baskı yapmayacak şapkalar, saç için güneş koruyucu spreyler kepeğinizi azaltabilir.
KepeÄŸe neden olan etkenler
Kuru cilt yapısı
Çoğu yetişkinin kafa derisindeki yağlarla beslenen maya benzeri bir mantar (malassezia)
Tahriş olmuş, yağlı cilt
Saç bakım ürünlerine duyarlılık (kontakt dermatit)
Sedef hastalığı ve egzama gibi diğer cilt rahatsızlıkları
Aşırı yağlı saç derisi yapısı
Yanlış yıkama şekilleri
Çok fazla güneş ışığına maruz kalmak
Aşırı stres
Sık şapka takmak gibi bazı sürekli alışkanlıklar
Toz ve kirden arınmayan saç derisi
Bazı beslenme alışkanlıkları
Editor : Åžerif SENCER