Teknoloji

Kedilerin Mobilyaları Tırmalamasını Nasıl Engelleyebilirsiniz?

Türkiye'den uzmanların da içinde yer aldığı uluslararası bir araştırma, kedi sahiplerinin en çok şikâyet ettiği konulardan biri olan mobilyaları tırmalama alışkanlığını ele aldı. Sonuçlar, bu davranışın nedenlerini ve engellemek için neler yapılması gerektiğini göster

Kedilerin Mobilyaları Tırmalamasını Nasıl Engelleyebilirsiniz?
03-07-2024 13:37

Kediler ÖZETİ| birçok insanın hayatının neşe kaynağı olsa da bazı problemlere de neden olabiliyorlar. Mobilyaları tırmalayarak âdeta parçalamaları belki de bunların en büyüğü. Evinde kedi bakan neredeyse herkesin yaşadığı bu durum, insanları gerçekten çileden çıkarabiliyor.

Bilim insanları, kedilerin mobilyaları parçalama alışkanlığıyla ilgili bir araştırma gerçekleştirdi. Türkiye, Portekiz ve Fransa’dan veterinerlerin de içinde yer aldığı çalışmada bu durumun nedenleri ve önüne geçmenin yolları arandı. Bulgular, Frontiers in Veterinary Science üzerinden yayımlandı.

Kedilerin koltukları tırmalamasının arkasında nasıl sebepler var?

Çalışmaya 1200 kedi sahibi katılım gösterdi. Katılımcılara kedileri, ev ortamları, günlük rutinleri, kedilerin tırmalama alışkanlıkları gibi konularda sorular yöneltildi. Analizler sonucunda ise bu davranışla ilgili önemli sonuçlara ulaşıldı.

Ekip, beklendiği gibi “agresifolarak nitelendirilen bazı kedilerin tırmalamaya daha yatkın olduğunu buldu. Bunun dışında farklı faktörlerin de etkileri olduğu görüldü. Evde çocuk olmasının, kedilerle uzun süre oyun oynamanın ve gece daha fazla aktif olmanın, hayvanın stres seviyesinin tırmalama alışkanlığıyla ilişkili olduğu gözlemlendi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER