Sağlık

Kedi tırmığı hastalığı belirtileri: Kedi tırmığından ne olacak sanki deyip geçmeyin!

Kedi tırmığı hastalığı; genellikle hafif seyreden ancak bazen ciddi komplikasyonlara yol açabilen bakteriyel bir enfeksiyon hastalığıdır. Peki, kedilerin tırmalaması veya ısırması sonucu insanlara bulaşabilen kedi tırmığı hastalığının belirtileri nelerdir?

Kedi tırmığı hastalığı belirtileri: Kedi tırmığından ne olacak sanki deyip geçmeyin!
18-02-2025 13:17

Kedilerin ÖZETİ| tırmalaması veya ısırmasıyla insanlara bulaşan kedi tırmığı hastalığı, ‘’Bartonella henselae’’ bakterisinin neden olduğu ve çoğunlukla  lenf bezlerinde şişlik, ateş gibi belirtilerle kendini gösterir.

Çoğu durumda hastalık hafif seyrederken, bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde daha ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Kedi tırmığı hastalığı, kedilerle yakın teması olan kişilerde daha sık görülmektedir ve her ne kadar tedavi edilebilir bir durum olsa da erken tanı ve tedavi önemlidir.

KEDİ TIRMIĞI HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kedi tırmığı hastalığının belirtileri genellikle enfeksiyon sonrası 3 ila 14 gün arasında ortaya çıkmaktadır. En yaygın belirtileri ise şunlardır:

Lenf bezlerinde şişlik: Özellikle tırmalama veya ısırık olan bölgeye yakın alanlarda (örneğin koltuk altı, boyun, kafa) lenf bezlerinde şişlik ve ağrı görülebilir.

Ciltte kızarıklık ve irin: Tırmalama veya ısırık bölgesinde kızarıklık, şişlik ve bazen irinli lezyonlar görülebilir.

Ateş: Hafif ila orta şiddette ateş, hastalığın yaygın bir belirtisidir.

Yorgunluk: Enfekte kişilerde genellikle yorgunluk ve halsizlik hissi yoğun olabilir.

Baş ağrısı: Kedi tırmığı hastalığına bağlı olarak baş ağrıları ve genel bir halsizlik hissi yaşanabilir.

Kas ağrıları: Bazı kişilerde vücut ağrıları ve kas ağrıları da meydana gelebilir.

KEDİ TIRMIĞI HASTALIĞI ÖLDÜRÜYOR MU?

Kedi tırmığı hastalığı, genellikle ölümcül değildir ve çoğu insan hafif semptomlarla iyileşir. Ancak, tedavi edilmediği takdirde, nadir durumlarda ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde, hastalık kalp, karaciğer, göz veya beyin gibi organlarda enfeksiyonlara neden olabilir, bu da tedavi edilmezse hayati tehlikeye yol açabilir.

Ancak bu tür durumlar oldukça nadirdir ve çoğu vakada hastalık tedavi edilebilir. Erken teşhis ve tedavi ile hastalığın olumsuz etkileri minimuma indirilebilir.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER