Teknoloji

Kaynattığımız Sudaki Bakteri Cesetlerine Ne Oluyor? - Webtekno

Suyu kaynattığımızda, yeni aldığımız meyveleri temizlediğimizde veya ellerimizi yıkadığımızda bakterilerden kurtulduğumuzu düşünürüz. Sahiden bu bakteriler madem ölüyor, o zaman cesetleri tam olarak nereye gidiyor?

Kaynattığımız Sudaki Bakteri Cesetlerine Ne Oluyor? - Webtekno
06-01-2024 09:13

Kuyu ÖZETİ| suyu kullandığımızda pek çoğumuz o suyun kaynatmadan içilmeyeceğini bilir çünkü içindeki bakteriler insan sağlığını tehlikeye atabilir. Bu yüzden bakterilerin ölmesi için suyu kaynatmak, hayati derecede öneme sahip diyebiliriz. Peki bakteriler bu şekilde ölebiliyorsa, o zaman cesetlerine ne oluyor?

Bu sorunun cevabı; bakterilerin ölüm şekline, yaşadıkları ortama ve diğer faktörlere bağlı olarak değişiyor. Konunun meraklılarını aşağıya alabiliriz:

Bakteriler, farklı şekillerde ölebilirler. Örneğin; kaynar su, antibiyotikler, ışınlar veya bağışıklık sistemi gibi dış etkenler tarafından öldürülebilirler.

Bakteri mikroorganizma bilim E.Coli bakterisi

Bakteriler; sıcaklık, pH, nem, besin, oksijen gibi çevresel faktörlere duyarlıdır. Bu faktörlerin optimal değerlerinden uzaklaşması; bakterilerin büyümesini, bölünmesini veya metabolizmasını engelleyebilir. Örneğin; kaynar su, bakterilerin hücre zarlarını ve proteinlerini bozarak onları öldürür.

Ancak kaynar suyun, tüm bakterileri öldürmediğini bilmek gerekir. Bazı bakteriler, aşırı sıcaklıklara dayanıklı sporlar oluşturarak hayatta kalabilirler.

Bakteriler ayrıca antibiyotikler, ışınlar veya bağışıklık sistemi gibi dış etkenler tarafından da öldürülebilirler. Antibiyotikler; bakterilerin hücre duvarını, DNA’sını veya protein sentezini bozarak onları yok eder. Işınlar, bakterilerin DNA’sını parçalayarak onları öldürür. Bağışıklık sistemi; bakterileri tanıyarak onları fagositoz, inflamasyon veya antikorlarla yok eder.

Bakteriler öldükten sonra, cesetleri diğer canlılar tarafından yenebilir, çözünebilir veya fosilleşebilir.