Yaşam

Karıncaların mucizesi: Ortak karar almada insanlardan daha başarılılar! Araştırma şaşırttı

Karıncalar, ortak karar alma ve grup çalışmasında insanlardan daha başarılı. Yapılan yeni araştırma, karıncaların kolektif hafıza ve iş birliğiyle nasıl daha etkili olduklarını gösteriyor.

Karıncaların mucizesi: Ortak karar almada insanlardan daha başarılılar! Araştırma şaşırttı
29-12-2024 16:42

Ulusal ÖZETİ| Bilimler Akademisi Bildirileri'nde (PNAS) yayınlanan ve Weizmann Bilim Enstitüsü'ndeki Prof. Ofer Feinerman öncülüğünde yürütülen araştırma ilginç bir sonuç ortaya koydu. Feinerman ve ekibi şu soruyla yola çıktılar: Büyük bir yükü kolektif iş birliği içinde bir labirentte manevra etmede kim daha başarılı olacak? Böylece insanlar ve karıncalar için iki ayrı deney düzeneği hazırlandı.

Karıncaların grup çalışması dikkat çeken bir olgu. Yapılan bu araştırma karıncaların ortak karar alma süreçlerinde ne kadar güçlü olduklarını kanıtlar nitelikte.

GRUP ÇALIŞMASINA YATKINLIK

Araştırmacılar, karıncaların ve insanların boyutlarına göre iki labirent seti oluşturdular. Labirentler sadece boyut bakımından farklılık göstermekte diğer tüm detaylarda aynı özelliği taşımaktaydı.

Katılımcıların birbiriyle bağlantılı 3 odaya bölünmüş dikdörtgen bir alanda T şeklinde büyük bir cismi taşımaları gerekiyordu.

Karıncaların grup çalışmasında insanlardan daha başarılı olduğu bilimsel deney, iş birliği ve ortak karar alma yeteneklerini ortaya koyuyor.

GRUP İLETİŞİMİNDE KARINCALAR DAHA BAŞARILI

Yapılan deney sonucunda karıncalar grup halinde çok daha başarılı oldular. Karıncalar, kolektif hafıza ve iş birliği sayesinde tekrarlanan hatalardan kaçındılar ve hızlıca cismi taşıyabildiler.

İnsanlar ise bireysel çalışmada daha başarılı oldular. Grup çalışması içindeyken performanslarını geliştiremediler. İnsanların iletişim eksiklikleri ve kısa vadeli çözümler aramaları onları karıncalardan daha başarısız bir konumda bıraktı. Araştırmacılar, insanların tutumunu açgözlü/hırslı olarak değerlendirdi ve başarısızlık sebebinin bu hırslı tutum olduğunu belirtti.

Karıncaların iş birliği içinde büyük bir yükü taşırken grup kararları alarak başarılı oldukları deney görüntüsü.

REKABETSİZ İŞ BİRLİĞİ

Prof. Feinerman, karıncalar arasındaki sıkı bağlılığa dikkat çekti ve "Bir karınca kolonisi aslında bir ailedir. Bu iş birliğinin rekabetten çok daha ağır bastığı sıkı sıkıya bağlı bir toplumdur. Bu yüzden bir karınca kolonisi bazen bir süper organizma olarak anılır, birbirleriyle işbirliği yapan birden fazla 'hücreden' oluşan bir tür canlı vücut. Bulgularımız bu vizyonu doğruluyor. Bir grup olarak hareket eden karıncaların daha akıllı olduğunu, onlar için bütünün parçalarının toplamından daha büyük olduğunu gösterdik. Buna karşılık, gruplar oluşturmak insanların bilişsel yeteneklerini genişletmedi. Sosyal ağlar çağında çok popüler hale gelen ünlü 'kalabalığın bilgeliği' deneylerimizde ön plana çıkmadı." şeklinde konuştu.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER