Teknoloji

Karıncaların diğer karıncaların hayatını kurtarmak için uzuvlarını kestiği ortaya çıktı!

Karıncaların, kolonilerindeki yaralı üyeleri ameliyat ederek hayatlarını kurtarabildiği ortaya çıktı! İşte detaylar!

Karıncaların diğer karıncaların hayatını kurtarmak için uzuvlarını kestiği ortaya çıktı!
06-07-2024 20:38

İnsanlar ÖZETİ| artık ameliyat yapabilen tek tür değil. Yeni bir çalışma, bazı karınca türlerinin yaralı kolonilerindeki üyelerini tedavi edebildiğini ve hatta gerektiğinde ampute edebildiğini ortaya koydu. Gelin karıncaların bu muhteşem keşfine bir göz atalım.

Karıncalar, diğer koloni üyelerini kurtarmak için uzuvlarını kesiyor

Alman Würzburg Üniversitesi'nden araştırmacılar, Afrika kökenli Megaponera analis türü karıncaların yaralı üyelerini anti-mikrobiyal maddelerle tedavi edebildiklerini gözlemlemişlerdi. Yeni deneyde ise Florida marangoz (Camponotus floridanus) üzerinde çalışmalar yapıldı.

Bilim insanları, canlıların bacaklarındaki iki farklı bölgede (femur ve tibia) yaralar oluşturdular. Yaralara enfeksiyon yaratacak bakteriler ekleyerek karıncaların nasıl tepki verdiğini incelediler.

Karıncalar, yaralanmış bir kolonilerini tespit edebiliyor ve yaralanmanın ciddiyetine göre müdahale edebiliyorlar. Femur bölgesindeki bir yara genellikle amputasyonla sonuçlanırken, tibia bölgesindeki yaralar sadece temizleniyor. Femur yaralarında yaklaşık 40 dakika süren bir işlemle bacağı ısırarak koparıyorlar. Ancak tibia yaralarında bu tür bir müdahale yapılmıyor.

Çalışma yazarı Erik Frank, bu tür amputasyon davranışının hayvanlar aleminin başka hiçbir üyesinde görülmediğini belirtiyor. Amputasyon yapılan femur yaralarındaki 24 tanesinden 21’i hayatta kalırken, ameliyat edilmeyen üçü öldü. Bu, femur yaralarına yapılan müdahalenin etkinliğini gösteriyor.

Kedilerin mobilyalarınızı tırmalamasını durdurabilir misiniz?

Kedilerin mobilyalarınızı tırmalamasını durdurabilir misiniz?

Kedinizin mobilyaları tırmalamasını durduramıyor musunuz? Bilim, kedi mobilya tırmalama sorununu çözmek için bazı ipuçları sunuyor.

Araştırmacılar, karıncaların femur yaralarını amputasyonla tedavi etmesinin nedeninin, bu bölgedeki kasların daha geniş bir yüzey alanına sahip olması olduğunu düşünüyor. Bu, bakterilerin vücuda yayılmasının daha uzun sürmesine neden oluyor ve karıncaların müdahale edebilmesi için zaman tanıyor. Tibia yaralarında ise enfeksiyon hızla yayılıyor ve amputasyonun etkili olamayacağı bir durum ortaya çıkıyor.

Bu olağanüstü keşif, karıncaların toplumsal davranışlarındaki ileri düzeyi gözler önüne seriyor. Bilim insanları, bu davranışın karınca topluluklarının hayatta kalma stratejileri açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirtiyor. Bu canlıların bu gelişmiş tedavi yöntemleri, diğer hayvanlar ve hatta insanlar için bile ilham kaynağı olabilir.

Bu tür çalışmalar, sosyal böceklerin toplumsal yapılarını ve hayatta kalma stratejilerini anlamamıza yardımcı oluyor. Keşfedilen ileri düzey tedavi yöntemleri, bilim dünyasında büyük ilgi uyandırmaya devam edecek gibi görünüyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER