Teknoloji

Karbonu Yakalayıp Dönüştüren Uygun Maliyetli Sistem

Bir grup bilim insanı, salınan karbonu yakalayabilen ve metanole dönüştürebilen bir sistem geliştirdi. Bu sistem, şimdiye kadar geliştirilen en düşük maliyetli ve etkili sistem olarak öne çıkıyor.

Karbonu Yakalayıp Dönüştüren Uygun Maliyetli Sistem
25-02-2023 19:56

İklim ÖZETİ| krizi, gezegenimizi ve türümüzü tehdit eden en büyük problemlerden biri. Ancak ne yazık ki halen yeterince ciddiye alınmıyor. Politikacılar ve şirketler 'karbon sıfır' hedefleri ile etkileri azaltmaya çalışsa da, her geçen yıl krizin etkileri daha net hissedilir hale geliyor.

Üstelik zaman geçtikçe alınan önlemlerin etki oranı da düşüyor. Tam da bu sebeple karbon salınımını azaltmanın yanında salınan karbonu yakalama ve dönüştürme sürecini yürütebilen teknolojilere ihtiyaç duyuluyor. Bu tür sistemler zaman içinde geliştirilse de temel ihtiyaç farklı endüstrilere uyumlanabilecek ve 'uygun maliyetli' sistemler geliştirmek. Yürütülen bir proje, bu noktada büyük bir adım atılmasını sağlamış gibi görünüyor.

Karbon yakalanarak dünyanın en yaygın kimyasallarından metanole dönüştürülebiliyor;

Pacific Northwest Ulusal Laboratuvarı'ndaki bilim insanları, yürüttükleri çalışma ile karbon yakalamayı daha erişilebilir ve uygun maliyetli hale getirme çabalarında büyük bir atılım gerçekleştirdiler. Küçük bir dolap boyutundaki karbon yakalama ve dönüştürme sistemi, karbonu yakalayıp işliyor ve ardından metanole dönüştürüyor.

Bu tür sistemlerin yaygınlaşmasının önündeki en büyük engel salınıma sebep olan endüstriler tarafından yüksek maliyetli bulunması. Ancak geliştirilen yeni sistemle karbonun metanole dönüştürülmesi ve maliyetinin de daha düşük olması, farklı sektörler için teşvik edici olarak değerlendiriliyor.

Metanol, inşaat malzemelerinden araba parçalarına pek çok üretim sürecinde kullanılıyor;

Bu da farklı sektörlerden üreticilerin bu sistem ile hem karbon salınımlarını düşürmelerine ve karbon sıfır hedeflerini yakalamalarına hem de metanol üreterek kullanabilmelerine ya da satabilmelerine olanak sağlıyor.

Yeni sistem kömür, gaz veya biyokütle yakıtlı enerji santrallerinin yanı sıra çimento fabrikaları ve çelik fabrikalarına uyacak şekilde tasarlanmış durumda. CO2 moleküllerini yayılmadan yakalayarak karbonu ayrıştırp dönüştüren sistemlerin gelecekte geliştirilerek yaygınlaştırılması hedefleniyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER