Nature ÖZETİ| dergisinde yayınlanan yeni bir makalede; M87 olarak da bilinen Messier 87 galaksisinin merkezindeki süper kütleli kara deliği gösteren görüntü, Şili'deki Atacama Milimetre-altı Dizisi (ALMA) da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki teleskoplar tarafından toplanan 2018 verileri kullanılarak bir araya getirildi.
Gökbilimciler bu teleskoplardan gelen verileri, sinyallerini senkronize eden interferometri adı verilen bir teknik kullanarak Dünya boyutunda sanal bir teleskop oluşturmak üzere birleştirdi.
Büyük bir gizem, bu görüntüyle çözülebilir
M87'nin merkezinde gizlenen kara delikler, ev sahibi galaksilerinin kenarlarının çok ötesine dev madde jetleri fırlatabiliyor. Kara deliğe ev sahipliği yapan galaksi, yaklaşık 55 milyon ışık yılı uzaklıkta ve M87'nin kendisi ise Güneş’ten 6,5 milyar kat daha büyük.
Bunun gibi kara deliklerin, bu jetleri nasıl fırlattığı hala büyük bir gizem, ancak elde edilen bu yeni görüntü, bu gizemin çözülmesine yardımcı olabilir.
Çin'deki Şangay Astronomi Gözlemevi'nden Ru-Sen Lu yaptığı açıklamada, "Jetlerin kara delikleri çevreleyen bölgeden fırlatıldığını biliyoruz, ancak bunun gerçekte nasıl olduğunu hala tam olarak anlamış değiliz. Bunu doğrudan incelemek için jetin kaynağını kara deliğe mümkün olduğunca yakın gözlemlememiz gerekiyor." dedi.
Görüntü, aynı kara deliğin Event Horizon Teleskobu tarafından 2017'de çekilen ve 2019'da yayınlanan bir önceki görüntüsüne dayanıyor. Ancak yeni görüntü M87'nin kara deliğini çok daha uzun bir dalga boyunda gösteriyor.
Sonuç olarak yeni gözlem, kara deliği çevreleyen halka benzeri yapının, ETH'nin 2017 görüntüsündekine kıyasla yaklaşık yüzde 50 daha büyük olduğunu gösteriyor. Gökbilimciler, bunun nedeninin kara deliğe doğru düşen materyalin daha fazlasının yeni gözlemlerde görünür olması olduğuna inanıyor.
Editor : Şerif SENCER