Düşününce ÖZETİ| hak verdiniz değil mi? Belki de hiç farkına varmadınız ama kar yağdığında etrafı bir sessizlik bürüyor.
Kar tanelerinin yapısının yanı sıra ortam sıcaklığına kadar çeşitli faktörler, bizlere bu durumu anlatıyor. Gelin cevabına bakalım.
Kar taneleri, içlerindeki hava boşlukları sayesinde doğal yalıtkan gibi davranıyor.
Yere düştüklerinde, birbirlerine yapışarak bir kar örtüsü oluşturuyorlar. Bu örtü de ses dalgalarını emerek dağıtıyor. Yani kar, tıpkı bir ses yalıtım malzemesi gibi çalışıyor. Yalıtım etkisi, çevredeki seslerin azalmasına ve daha sessiz bir ortam oluşmasına neden oluyor.
Kar taneleri, düzensiz şekilleri nedeniyle ses dalgalarını farklı yönlere yansıtıyor ve saçıyor.
Normalde, ses dalgaları sert yüzeylere çarptığında yansır ve yankı yapar. Ancak kar örtüsü, bu yansımayı minimuma indiriyor. Bu da özellikle şehir gibi gürültülü alanlarda bile seslerin daha az duyulmasına yol açıyor. Kısacası, kar yağarken etrafımızdaki sesler bir nevi emiliyor ve yansımaları azalıyor.
Soğuk hava da sesin yayılma hızını etkiliyor.
Düşük sıcaklıklarda hava yoğunluğu artıyor ve ses dalgaları daha yavaş hareket ediyor. Bu durum, sesin yayılma mesafesini kısaltıyor ve dolayısıyla daha yakın mesafelerde bile seslerin daha az duyulmasına sebep oluyor. Kar yağarken genellikle havanın da soğuk olduğunu düşündüğümüzde, bu faktör sessizliğin bir diğer nedeni olarak karşımıza çıkıyor.
Daha önce dikkat etmediyseniz kış geldiğinde artık karın tadını sessizliği ile de çıkarabilirsiniz. Şimdiden o günleri özledik değil mi?
Kaynaklar: Montreal Science Centre, Accu Weather, The Guardian, Mountaineers, MediumHava durumu ile ilgili daha fazla içeriğimiz mevcut:
Editor : Şerif SENCER