Kaplumbağalar, ÖZETİ| doğanın en ilginç ve merak uyandıran canlılarından. Onları izlerken ilk fark edilen özelliklerinden biri de çok sakin ve yavaş hareket etmeleri.
Bu yavaşlık, arkasında oldukça ilginç biyolojik ve çevresel sebepleri saklıyor. Gelin bu sebepleri birlikte keşfederek kaplumbağaların dünyasına bir yolculuğa çıkalım.
Enerji verimliliği için gerekli.
Kaplumbağalar, uzun süre hareketsiz kalabilen hayvanlar. Enerjilerini en verimli şekilde kullanmaya çalıştıklarından hızlı hareket etmek, onlar için pek verimli olmaz. Yavaş hareket ederek vücutlarındaki enerjiyi uzun süre idare edebiliyorlar. Bu da onların zor şartlar altında hayatta kalma şanslarını artırıyor.
Metabolizma hızının da etkisi var.
Metabolizma hızı, bir canlının enerji tüketim hızını belirliyor. Kaplumbağaların yavaş hareket etmesi de düşük metabolizma hızlarıyla doğrudan bağlantılı.
Metabolizma hızları düşük olduğu için daha az enerjiye ihtiyaç duyuyorlar. Ayrıca, düşük metabolik hız, vücutlarının daha az ısı üretmesine neden oluyor, böylece sıcak iklimlerde aşırı ısınmayı önleyerek hayatta kalmaları kolaylaşıyor.
Vücut yapıları ona uygun.
Kaplumbağalar, ağır ve sert kabuklara sahip. Bu da onları yırtıcılarda yani potansiyel avcılarından koruyor. Bir nevi savunma mekanizması da diyebiliriz.
İşte bu sert kabuklar aynı zamanda hareket kabiliyetlerini de kısıtlayarak hızlarını yavaşlatıyor. Her ne kadar bacakları ağır kabuklarını taşımaya yardımcı olacak şekilde ağır ve güçlü evrimleşse de hızlı hareket etmelerini zorlaştırabiliyor.
Bu şekilde göze daha az battıkları aşikâr.
Kaplumbağaların yaşadıkları çevrede daha uzun süre hayatta kalmasını sağlayan stratejilerden biri sakin ve yavaş olmaları. Bu şekilde dikkat çekmiyorlar ve potansiyel yırtıcıların hedefi olma ihtimalleri azalıyor.
İşte tüm bu evrimsel sebepler, kamplumbağaların yavaş hareket etmesini çok daha anlaşılabilir kılıyor.
Kaynaklar: Turtle OMG, MediumHayvanlar âlemine biraz daha dalmak için aşağıdaki içeriklerimize göz atabilirsiniz:
Editor : Şerif SENCER