İstanbul Emniyet ÖZETİ| Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerinin aklanması" suçunun önlenmesi ve şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışma yürüttü.
BANKACILIK SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLMİŞ
Ekipler, Kapalıçarşı'da değerli madenler ve döviz alım satımında aynı çatı altında faaliyet gösteren 8 ana şirketin 93 paravan şirket aracılığıyla, özellikle suç örgütleri tarafından nitelikli dolandırıcılık ve sanal kumar işlemlerinden elde edilen suç gelirlerini bankacılık sistemine entegre ettiğini belirledi.
9 MİLYAR LİRA DOLAŞIMA GİRDİ
Bu sayede "kara para" aklandığını ve 9 milyar liralık yasa dışı paranın dolaşıma girdiğini ortaya çıkaran polis, teknik ve fiziki takibin ardından İstanbul merkezli 12 ilde eş zamanlı operasyon düzenledi.
37 GÖZALTI, 21 KİŞİ ARANIYOR
Operasyonda, Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı F.Ö'nün de aralarında olduğu 37 şüpheli operasyonda gözaltına alındı. 21 kişi aranıyor.
LÜKS ARAÇLAR SERGİLENDİ
Zanlıların emniyetteki sorguları sürerken, firari durumdaki şüphelilerin 3’ü daha yakalanarak gözaltına alındı. Toplam 40 kişinin ifade işlemleri devam ederken, soruşturma kapsamında güncel değeri yaklaşık 125 milyon lirayı aşan 10’u lüks, 4’ü zırhlı olan toplam 30 araç ile 6 tarla, 2 arsa, 1 dükkan ve 8 daireye el konulmuştu.
SERHAN MARK KOHEN İÇİN OPERASYON SÜRÜYOR
El konulan araçlar emniyette sergilendi. Bu arada şebekenin kilit isimlerinden Serhan Mark Kohen’in ise firari olarak her yerde arandığı öğrenildi. Suç örgütleri tarafından nitelikli dolandırıcılık ve sanal kumar işlemlerinden elde edilen gelirleri yasal bankacılık sistemine entegre ettikleri belirlenen şüphelilerin 9 milyar liralık yasadışı parayı akladıkları anlaşıldı. Soruşturma doğrultusunda Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı F. Ö.'nün de aralarında bulunduğu şüphelilerin mal varlıklarına el konulurken, Kohen ailesinin bir üyesi olduğu ileri sürülen Serhan Mark Kohen’in dünkü polis baskınında adresinde bulunamadığı ve halen arandığı aktarıldı. Soruşturmanın kilit isimlerinden olduğu sanılan ve kripto para işi ile ilgilendiği öğrenilen Kohen’in yakalanması için operasyonların sürdüğü bildirildi.
DETAYLAR ORTAYA ÇIKIYOR
Sabah Gazetesi'nden Dilek Güngör, şeytana papucunu ters giydirecek operasyonun detaylarını şu şekilde anlattı:
İlk tespitlere göre, şüpheliler suç örgütü kurup, foreks dolandırıcılığı olarak bilinen yatırım vaadiyle bilişim sistemlerini kullanarak dolandırıcılık yapmışlar… Ve buradan elde ettikleri gelirleri kurdukları 93 paravan şirkete aktarmışlar… Onlarca şirket arasında paranın izini kaybettirmek için trafik yürütülmüş…
Daha sonra da suç geliri Özbeyler'in sahibi olduğu Venüs Döviz'e aktarılmış. Paravan şirketlerden gelen suç geliri yasalmış gibi muhasebeleştirilip, kılıfına uydurulmuş…
Daha sonra da Venüs Döviz'den Özbey Şirketler Grubu'nun 8 şirketine gönderilmiş… Bu şirketler Fayik Özbey ile kardeşleri Hüsrev ve Seracettin Özbey'e ait…Tabii, para trafiği bununla da bitmemiş…
Bu gelirin yurtdışına çıkarılması için de Serhan Mark Kohen'in sahibi olduğu Seral Polimer devreye girmiş… Para Kohen'in şirketine aktarıldıktan sonra kripto varlığa çevirmiş… Bu yolla da yurtdışına aktarılmış… (Küçük bir notu da ekleyeyim. Kohen sülalesini hepiniz tanırsınız. Serhan Mark Kohen o ailenin Türkiye'de polimer işi yapan üyelerinden biri… 2021'de Kohen'in kurduğu kripto bot sistemini yazmıştım… Arbitraj gelirlerinden paraya para demediğini de… Esasında Seral Polimer'in faaliyetleri izinsiz…)
Lafı uzatmayayım…
Belli ki, kara para konusunda mücadele son sürat sürecek. Hatırlayın, eskiden suç örgütleri, uyuşturucu kaçakçılığı, silah ticareti, kadın ticareti, tarihi eser kaçakçılığı, organ ticareti, ihaleye fesat karıştırma gibi alanlardan elde ettikleri paraları, küçük uçakların kargo bölümlerinde Karayipler'e taşırdı.
Orada ufak tefek bankalar bu şüpheli parayı büyük komisyonla alırdı. Daha sonra kara paracılar suç gelirini yasal bir gelir gibi gösterip mali sisteme dahil etmek için şirinler yönteminden off-shore'lara, paravan şirketlerden döviz bürolarına, göstermelik şirketlerden hayali ihracata kadar pek çok yönteme sarıldılar.
Son dönemde ise kripto paralar kullanılıyor. Geleneksel finansal sistemlerdeki denetim mekanizmaları kripto dünyasında halen eksik… Bu da suçluların dijital varlıkları kullanarak izlenmeden büyük miktarda parayı aklamalarına olanak sağlıyor. O nedenle hükümetin bir an önce bu regülasyonları tamamlaması gerekiyor.
Editor : Şerif SENCER