Ekonomi

Kanal İstanbul'a 'ket', İstanbul Havalimanı'na 'gölge'! İşte, masanın

Seçimlere yönelik 'Ortak Politikalar Mutabakat Metni'nin tanıtımını gerçekleştiren altılı masa heyeti; dünya rekoru kıran İstanbul Havalimanı'nı gölgede bırakmayı, Kanal İstanbul projesini iptal etmeyi vaat ediyor...

Kanal İstanbul'a 'ket', İstanbul Havalimanı'na 'gölge'! İşte, masanın
31-01-2023 17:58
HABER ÖZETİ|

Uzunca bir süredir ortak aday noktasında yürütülen müzakereleri neticelendiremeyen altılı masa heyeti, önceki gün seçimlere dönük mutabakat metnini kamuoyuna açıkladı. 

244 sayfa, 9 ana başlık, 75 alt başlık ve 2 bin 300'den fazla vaadin yer aldığı metinde, AK Parti iktidarının Türkiye'ye kazandırdığı ıslahatlara yönelik hedef gösterici ifadeler dikkat çekti.

Tartışmalı birçok noktanın barındığı metinde, Kanal İstanbul projesinin iptal edilmesi ve İstanbul Havalimanı'nın gölgede bırakılması net bir şekilde ifade edildi.

ÇILGIN PROJEYE İPTAL, AVRUPA'NIN LİDERİNE PERDE

25 ve 26'ncı sayfaları kapsayan 'Ulaştırma ve Lojistik' alt başlığının 3'üncü maddesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'çılgın proje' dediği Kanal İstanbul'un akıbeti için "Kanal İstanbul projesini göreve başladığımız gün iptal edecek, bugüne kadar yapılan iş ve işlemleri hukuki, ekonomik, ekolojik ve teknik olarak incelemeye alacağız" denildi.

Aynı bölümün devamında Atatürk Havalimanı'na atıfta bulunularak İstanbul Havalimanı'na gölge düşürücü beyanatlarda bulunuldu. "Avrupa'nın lideri" olmakla Türkiye'nin övünç kaynağı haline gelen İstanbul Havalimanı'na işaret edercesine Atatürk Havalimanı'nın tekrar kullanılabileceği ima edildi.

İlgili maddede, "Atatürk Havalimanını yeniden uçuşa uygun hale getirecek, Esenboğa Havalimanı’nın Anadolu şehirlerinin yurtdışına alternatif çıkış kapısı haline getirilmesini sağlayacağız" ifadelerine yer verildi.

Geniş bir kesimden tepki çeken bu iki maddeyi, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Feridun Bilgi okudu.

Feridun Bilgi, Gelecek Partisi

Peki altılı masanın gölge düşürmeye çalıştığı İstanbul Havalimanı'nın ekonomideki yeri ile Kanal İstanbul projesinin sağlayacağı olası katma değer ne boyutta? Dahası rakamlar ne diyor? 

AVRUPA'DA LİDER, TÜRKİYE EKONOMİSİNE 27 MİLYARLIK KATKI

Altılı masanın Atatürk Havalimanı'nı açmakla nota verdiği İstanbul Havalimanı, faaliyet gösterdiği 2018 yılından bu yana Türkiye'ye pozitif anlamda girdi sağlayan istasyonlardan biri haline geldi.

Yıl içerisinde ortalama 128 bin kişinin istihdam edildiği mekan, son bir yılda ihracatımıza 5 milyar dolarlık katkıda bulundu. Faaliyete geçtiği 2018'den bu yana ise 27,8 milyar dolar getirdi.

Toplam yakıt ve zaman tasarrufu açısından 271,1 milyon dolarlık israfı önleyen İstanbul Havalimanı, Ocak 2023'ü günlük 1229 uçuş ortalamasıyla tamamladı. Bu ortalamayla beraber İstanbul Havalimanı, Avrupa'da lider konumuna yükseldi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı bilgiler doğrultusunda, 2022'de 64 milyon 486 bin 178 kişinin güzergahında İstanbul Havalimanı vardı.

Covid-19 etkilerinin kademeli olarak kırıldığı, seyahat engellerinin kaldırıldığı yılda yolcu sayılarında yüzde 73'lük artış meydana geldi. 2021'de bu rakam 37 milyon 181 bin 907'ydi.

İGA'nın (İstanbul Grand Airport) resmi internet sitesinde yer alan yazılı açıklamada, İstanbul Havalimanı'nın 2025'te 225 bin kişiyi istihdam edeceği vurgulandı. Üstelik Türkiye'nin ulusal ekonomisindeki payı ise yüzde 4,9'a yükselecek.

KANAL İSTANBUL: ÇILGIN PROJE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde açıkladığı (2011) Kanal İstanbul projesi sayesinde 'üçüncü bölge' olarak tanımlanan İstanbul'un batısındaki alanda ticari faaliyetlerin artırılması, Boğaz'daki gemi trafiğinin azaltılması amaçlanıyor.

2020'de ihalesi gerçekleştirilen 'çılgın projenin' 2027 yılında tamamlanarak kullanıma açılması bekleniyor. 

505 bin kişiye istihdam sağlaması düşünülen Kanal İstanbul vasıtasıyla her yıl 28 milyar dolarlık üretim yapılacak. Bunun GSYH'e yıllık katkısının 12 milyar dolar düzeyinde olması tahmin ediliyor.

Türkiye'nin ekonomik hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol üstlenen Kanal İstanbul projesi, Boğaz'daki gemi trafiğine derman olacak. Diğer bir deyişle Boğaz'daki canlılık, gemilerin denizdeki baskı oranı ve çevresel zenginlik artışa geçecek. 

Turizm, ara iş, gemi trafiği ve diğer birçok kalem hesaba katıldığında Kanal İstanbul'un faaliyete geçtiği ilk beş yılda 100 milyar dolarlık getiride bulunabileceği kaydedildi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER