Ekonomi

Kamu bankalarında bireysel kredi faizleri sıçradı

Merkez Bankası'nın iki yıl aranın ardından politika faizinde artışa gitmesi, kamu bankalarının konut ve tüketici kredisi faizinin de sert artmasına neden oldu. Konut kredisi faizleri 1,99'a çıkarken, ihtiyaç kredisi oranları ise yüzde 2.64’e kadar çıktı.

Kamu bankalarında bireysel kredi faizleri sıçradı
04-07-2023 17:45
Merkez ÖZETİ| Bankası'nın iki yıl aranın ardından politika faizinde artışa gitmesi, kamu bankalarının konut ve tüketici kredisi faizinin de sert artmasına neden oldu. Konut kredisi faizleri 1,99'a çıkarken, ihtiyaç kredisi oranları ise yüzde 2.64’e kadar çıktı.Abone ol

Merkez Bankası’nın iki yıl aranın ardından gerçekleştirdiği ilk faiz artışı kamu bankalarının konut ve tüketici kredisi faizine sert yansıdı.

Kamu bankalarında 500 bin TL’ye kadar olan konut kredilerinde faizler yüzde 1.39’dan yüzde 1.99’a çıkarken, 2 milyon TL ve üzeri konut kredisi için faizler ise bazı kamu bankalarında aylık yüzde 2.4’e kadar yükseltildi.

Kamu bankalarının ihtiyaç kredisi oranları da yüzde 1.89’dan yüzde 2.64’e kadar yükseldi.

Bir bankacılık kaynağı faiz artışının ardından kamu bankalarının bireysel kredilerde oranları yükselttiğini belirterek, “Ancak sınırlı kullandırım devam ediyor” dedi.

Özel bankalarda yüzde 5’e çıktı

REUTERS'te yer alan habere göre özel bankalar da TCMB’nin son iki yılda aldığı önlemler ve bankalara getirilen, zorunlu menkul kıymet tutma yükümlülüğünü de kapsayan ekstra yükümlülükler nedeniyle durma noktasına gelen 70 bin TL ve üstü bireysel kredileri tekrar kullanıma açtılar. Bazı bankalarda 70 bin TL üstü ihtiyaç kredileri aylık yüzde 5 faiz oranı ile verilmeye başlanırken, konut kredisi faiz oranı ise aylık yüzde 3’ün üzerine çıktı.

Bir başka bankacılık kaynağı “Seçimden sonra neredeyse kapanan kredi piyasasının yeniden açılmaya başladığını görüyoruz. İki seçim arasında krediler neredeyse durmuştu. Şimdi bu yavaş yavaş tersine dönecek” dedi.

Ticari kredilerde hafif hareketlenme

Bankacılar ticari kredilerde piyasanın yavaş yavaş hareketlendiğine dikkat çekerek, sadeleşme adımları ile birlikte spot kredi yerine rotatif krediye tekrar dönüldüğünü belirtti. Bankacılar, bankaların kredi kanallarını daha da açması için bu alanda getirilen faiz hadlerinin yüzde 13’lü seviyelerden yüzde 22’li seviyelere çıkmasının yeterli olmadığını, bu oranın kalkması gerektiğini belirtiyor.

TCMB ticari kredilerde belirli bir faiz oranı üzerinde tahvil tutulması düzenlemesi ile sektörün ticari kredide kullandırabileceği en yüksek faiz oranında belirleyici konumda.

TCMB faiz kararı ardından Resmi Gazete düzenlemesiyle bu hesaplarda geçerli olan referans faiz oranını Temmuz için yüzde 0.81 yerine yüzde 1.36 olarak değiştirdi. Bu adım ticari kredide faiz üst limitlerinin yükselmesini sağladı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER