Kahramankazan ÖZETİ| Belediye Başkanı Serhat Oğuz Milliyet’e yaptığı açıklamada depremden 1 gün sonra “EvimEvindir” kampanyası kapsamında ilçe halkına çağrıda bulunduğunu söyledi. Kazan’da 2500 civarında hobi bahçesi olduğunu belirten Oğuz, kampanyanın detaylarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:
908 aile yerleşti
“Depremzedelere ev bulmak için 2 numara tanımlattık ve kamuoyu ile paylaştık. Sekiz kişilik bir ekibimiz çağrı merkezinde 24 saat çalışıyorlar. Evini vermek isteyen ve bir eve yerleşmek isteyen vatandaşlar bizi arıyor. Yaptığımız çalışmada kira, kontrat vs. yok. Gönül rızasıyla yapılıyor. Bizim belediye olarak kapasitemiz belli. Sayı fazla olunca da vatandaşların yardımını istedik, onlar da evlerini açtı. Önceliğimiz; hastalar, yaşlılar, eşini kaybetmiş olan hanımlar ve kalabalık aileler. 250 kişilik bir ekibimiz var. Evini vermek isteyen vatandaşlarımızın evlerini kontrol ediyorlar. Kullanılabilir mi? Evin ihtiyacı ne? Tespit ediyoruz. Eksiği tamamlıyoruz ve aileleri o eve yerleştiriyoruz. İlk etapta kullanabilecekleri kıyafetleri, erzakları koli halinde hazırlayıp evlerine bırakıyoruz. O aileler de bizim kontrolümüzde oluyor. Kazan halkı bu anlamda bize omuz verdi. Biz de Kazan’da insanların yazın kullandığı evlerin tamamını depremzede vatandaşlarımıza açtık. Kimse, dişinden tırnağından arttırarak aldığı evi bu kadar kolay vermez. Kazan halkı güvendi ve verdi. Ankara’da en fazla depremzedenin konakladığı yer burası. 3310 misafir ettiğimiz depremzedemiz var. 908 aileyi evlere yerleştirdik, 210 çocuk da okula başladı.”
Depremzedeler Kahramankazan’a gelmeye başladıktan sonra ilçe halkının evlerini açmak için adeta birbiriyle yarıştığını söyleyen Oğuz, “Ramazan ayına doğru giderken, yardım duygularının kabardığı bu zamanda, ekonomik durumu iyi olan vatandaşlarımız, ‘zekatımızı, fitremizi verecek insanları Cenab-ı Allah evimize gönderdi’ dediler” dedi.
Fabrika kurmak isteyenler var
Belediye Başkanı Serhat Oğuz, depremzedelere istihdam konusunda da yardımcı olmak için de “İşte Kardeşlik” çalışmasını başlattıklarını da anlattı. Kazan Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin 200 eleman tanımlaması yaptığını belirten Oğuz, “Şu an 100’e yakın depremzede vatandaşımıza iş bulduk. Bunların içinde elektrik-elektronik mühendisi, dil bilen insanlar da var. Onlar için de TUSAŞ ile görüşüyoruz” dedi. Oğuz, depremde bölgesindeki fabrikası yıkılan bir spor markasının da ilçede fabrika kurmak istediğini, 4 bin metrekarelik kapalı alan tuttuğunu ve 50 depremzede kadını eğiterek işe almayı planladığını söyledi.
Puan sistemi ile alışveriş
Belediyenin depremzedeler için bir de sosyal market oluşturduğunu belirten Başkan Serhat Oğuz, “Herhangi bir ücret ödemeden neye ihtiyaçları varsa alıyorlar. Bu kartlar kredi kartı gibi sadece içinde puan yüklü. Bu uygulamayı 2 yıl önce ihtiyaç sahibi aileler için başlatmıştık, şimdi depremzedeleri de dahil ettik. Bu uygulama sayesinde ailelerin takibini rahatça yapıyoruz, hangi ürünleri tükettiklerini görebiliyoruz. Puan bittiği zaman tekrar yüklüyoruz” dedi.
Editor : Şerif SENCER