ABD ÖZETİ| BaşkanI Joe Biden, 2030 yılına kadar her Amerikan hanesine yüksek hızlı internet erişimi sağlamak için 42 milyar dolardan fazla bir planı başlatıyor.
Kongre tarafından Bipartisan Altyapı Yasası aracılığıyla tahsis edilen ve ABD Ticaret Bakanlığı tarafından denetlenen fonların önümüzdeki iki yıl boyunca Genişbant Eşitliği, Erişim ve Dağıtım programı aracılığıyla paylaştırılması planlanıyor.
Bu girişim, Biden'ın yeniden seçilmesi öncesinde Amerika'ya yatırım yapma çabasının bir sonraki aşamasını oluşturuyor.
HER EYALET EN AZ 107 MİLYON DOLARAK ALACAK
Beyaz Saray'da konuşan Başkan Yardımcısı Kamala Harris, "21. yüzyıl Amerika'sında yüksek hızlı internetin bir lüks değil, bir gereklilik olduğu konusunda hemfikir olalım" dedi.
ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, "İster insanları dijital ekonomiye bağlamak, ister Amerika'da fiber optik kablo üretmek ya da eyaletlerde internet altyapısı kurarak iyi ücretli işler yaratmak olsun, duyurduğumuz yatırımlar rekabet gücümüzü artıracak ve önümüzdeki yıllarda ülke genelinde ekonomik büyümeyi teşvik edecektir" dedi.
Her eyalet en az 107 milyon dolar alacak ve 19 eyalet 1 milyar doların üzerinde para alacak. Teksas'ın program kapsamında 3.3 milyar dolardan fazla alması planlanıyor.
Beyaz Saray yetkilileri planı Franklin D. Roosevelt'in 1930'larda Amerika'nın kırsal kesimine elektrik götürme çabasıyla karşılaştırdı.
Beyaz Saray altyapı koordinatörü Mitch Landrieu, "Basitçe söylemek gerekirse, yüksek hızlı internet günümüz toplumunda bir gerekliliktir" dedi. "Başkan Biden ve Başkan Yardımcısı Harris, Amerika'daki herkesi yüksek hızlı internete bağlarken hiçbir toplumu geride bırakmamaya kararlıdır."
Ülkenin %7'sinden fazlası ya da 8,5 milyondan fazla ev ve küçük işletme, internet hızının hükümetin indirme için saniyede en az 25 megabit ve yükleme için 3 Mbps standartlarının altında olması nedeniyle yetersiz hizmet alıyor olarak kabul ediliyor.
Editor : Şerif SENCER