Japonya’nın ÖZETİ| uzay keşiflerine olan tutkusu, Ispace şirketinin yeni Ay göreviyle birlikte bir kez daha gündemde. Ispace, Resilience adını verdikleri ikinci Ay lander’ını Aralık ayında fırlatmaya hazırlanıyor. Şirket 2023 yılında yaptığı ilk denemede başarısız olan iniş girişiminin ardından, Ay’a başarılı bir şekilde inmeyi planlıyor. İlk denemede bir yazılım hatası nedeniyle iniş yapılamamıştı, ancak bu kez ekip oldukça iddialı.
Japonya’dan ikinci Ay görevi: Ispace’in “Resilience” görevi Aralık’ta başlıyorLander, SpaceX’in Falcon 9 roketi ile Florida’dan fırlatılacak ve Ay’ın görünen yüzeyindeki Mare Frigoris bölgesine inmeye çalışacak. Lander’ı fırlatmak, işin ilk kısmı. İnişin gerçekleşmesi ise fırlatmadan 4-5 ay sonra planlanıyor. Yani sabırsızlıkla beklenen bu görev için, bir süre daha gözümüzü gökyüzünden ayırmamamız gerekebilir.
Bu seferki görevde sadece bilimsel deneyler değil, aynı zamanda sanatsal bir dokunuş da var. Tenacious adlı küçük bir rover, NASA için Ay toprağı olan regolit örneklerini toplayacak. Bunun yanı sıra, Ay’da suyu elektroliz yoluyla ayırma deneyleri yapılacak. İşin sanatsal kısmına gelince; İsveçli sanatçı Mikael Genberg’in “Moonhouse” adlı sanat eseri de bu görevde yer alacak. Bu eserle birlikte Ay'da ilk kez bir sanat eseri sergilenecek.
Uzayda akıl almaz bir keşif yapıldı! İki kara delik birden
Bilim dünyası şaşırtıcı bir keşfe tanıklık etti: İki süper kütleli kara delik, MCG-03-34-64 galaksisinde yakınlığıyla dikkat çekti.
Ay keşiflerinde Japonya’nın ne kadar iddialı olduğu ortada. Hem bilim hem de sanatın birleştiği bu görev, belki de gelecekte Ay’ın ticari keşfinde büyük bir adım olacak. Sizce Ay’a yapılan bu yeni görevler insanlık için ne ifade ediyor? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.
ay görevijaponyaEditor : Şerif SENCER