Sağlık

İyot eksikliğine dikkat! Guatra neden oluyor

Uzm. Dr. Mahinur Şenol, iyot eksikliğinin tiroid hormonlarının üretiminde etkili bir role sahip olduğunu olduğunu belirterek, yeterli iyot alımının önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

İyot eksikliğine dikkat! Guatra neden oluyor
12-06-2024 16:57

İyot ÖZETİ| eksikliğinin hipotiroidi ve guatr gibi iki yaygın hastalıkla yakından ilişkisi olduğunu belirten Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Mahinur Şenol, yeterli iyot alımı hakkında açıklamada bulundu.

Yapılan açıklamaya göre tiroid hormonlarının üretimi konusunda önemli rolü olan iyot; deniz ürünleri, süt ürünleri tüketimi ile vücuda alınabileceği gibi iyotlu tuz kullanımı da etkili olabiliyor. Bu ürünler yeterli iyot alımını noktasında önemli kaynaklar olurken, iyot eksikliği, tiroid bezinin düzgün çalışmamasına yol açabiliyor ve sonucunda hipotiroidi ve guatr hastalıkları ortaya çıkabiliyor.

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Uzm. Dr. Şenol, hipotiroidi hastalığından bahsederken yorgunluk, kilo alımı, soğuk hassasiyeti, kuru cilt, saç dökülmesi ve depresyon gibi belirtilere değindi. Hipotiroidi hastalığının tedavi edilmemesi durumunda kalp hastalığı, infertilite ve zihinsel sağlık sorunları gibi ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini aktaran Şenol, iyot eksikliğinin önemine dikkat çekti.

Yaptığı açıklamada Şenol, "İyot yetersizliği guatrın en yaygın nedenlerinden biri. Guatr, nefes almayı zorlaştırabilir, yutma güçlüğüne neden olabilir ve estetik kaygılara yol açabilir. Bu durum hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilir ve tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir." sözlerine yer verdi.

Toplum sağlığını korumak için iyotlu tuz tüketimi ve iyot eksikliği belirtileri konusunda halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini hatırlatan Şenol, "Özellikle gebe kadınlar ve çocuklar gibi risk gruplarının yeterli iyot aldığından emin olmak için özel çaba gösterilmelidir." açıklamasında bulundu.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER