Teknoloji

İtalyanlar Neden 17 Sayısını Uğursuz Kabul Eder?

Batı dünyasında 13. Cuma geldiğinde insanların kötü şeyler olacağından bahsettiğini sıkça duyarız. Ancak İtalya'da kimse 13. gün konusunda endişelenmez çünkü asıl korkulan sayı 17'dir.

İtalyanlar Neden 17 Sayısını Uğursuz Kabul Eder?
12-06-2024 08:38

İtalyan ÖZETİ| kültüründe 13 sayısı, iyi şans getirirken; 17 sayısı, uğursuz olarak kabul edilir. Hele ki Cuma günü 17’si olduğunda, birçok İtalyan bu günü “un giorno nero” yani “kara gün” olarak adlandırır.

Peki neden 17 sayısı bu kadar uğursuz kabul ediliyor?

Bazıları bu inanışın Antik Roma döneminde başladığını düşünür.

Romen sayıları

17 sayısı, Roma rakamlarıyla XVII olarak yazıldığında, anagramatik olarak VIXI’ye dönüştürülebilir. VIXI, Latince'de "Yaşadım" anlamına gelir ve bu da "Hayatım bitti" şeklinde anlaşılabilir. Yani İtalyanlar için 17 sayısı ölümle ilişkilendirilir.

Ayrıca İncil’in Eski Ahit kısmında, büyük tufanın ikinci ayın 17. gününde gerçekleştiği söylenir. Bu da 17 sayısının uğursuz kabul edilmesinin başka bir nedeni olabilir.

Cuma günü uğursuz kabul edilir çünkü “Venerdì Santo” (Kutsal Cuma), İsa’nın çarmıha gerildiği gündür.

Çarmıh

17 sayısının uğursuzluğuyla birleşince Cuma günü 17’si İtalyanlar için en uğursuz gün olarak kabul edilir.

Kasım ayında Cuma günü 17’si olduğunda ise İtalya’da “ayların en uğursuz günü” olarak kabul edilir. Çünkü 2 Kasım, İtalya’da Ölüler Günü olarak anılır ve Azizler Günü olan 1 Kasım’ı takip eder.

Birçok İtalyan, Cuma günü 17’sinde evde kalmayı tercih eder.

At nalı

İşe gitmezler, önemli toplantılar düzenlemezler, evlenmezler veya büyük kararlar almazlar. Bunun yerine yanlarında şans getiren tılsımlar taşırlar. Bu tılsımlar arasında kırmızı boynuz kolye, at nalı veya kambur yaşlı bir adam figürü bulunur.

Batıl inanç, iş dünyasını bile etkilemiş vaziyette. İtalyan havayolu şirketi Alitalia, uçaklarında 17 numaralı koltuk bulundurmaz. Renault, R17 modelini İtalya’da “R177” olarak satmıştır.

Cesana Pariol kızak pistinde ise 17 numaralı dönüş “Senza Nome” (isimsiz) olarak adlandırılır.

Kaynaklar: ThoughtCo., aka Italy

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER