Teknoloji

İtalya’nın Meşhur Pisa Kulesi Neden Eğiktir?

Her yıl milyonlarca turist, İtalya'nın Pisa şehrindeki ünlü eğik kuleyi elleriyle destekliyormuş gibi poz veriyor. Peki, bu meşhur yapının neden eğik olduğunu hiç merak ettiniz mi?

İtalya’nın Meşhur Pisa Kulesi Neden Eğiktir?
21-06-2024 16:52

Pisa'nın ÖZETİ| meşhur eğik kulesi yalnızca İtalya'nın değil, dünyanın en tanınmış yapılarından biri.

Ancak bu tanınmışlık, ne yazık ki orijinal mimarların istediği bir sebepten değil.

Her şey 1173 yılında başladı.

İtalya Pisa kulesi

İtalya'nın Toskana bölgesinde yer alan Pisa şehrinde, beyaz mermer çan kulesi inşasına başlandı. Üç katı tamamlandığında, kule zeminindeki yoğun kil, kum ve kabuk karışımı nedeniyle eğilmeye başladı.

Kısa süre sonra Pisa ile Ceneviz arasında savaş çıktı ve inşaat yaklaşık bir yüzyıl boyunca durdu. Duraklama, kulenin temellerinin daha fazla oturmasına ve erken bir çöküşü önlemesine yardımcı oldu.

Eğimi düzeltme çabaları durumu daha da kötüleştirdi.

İtalya Pisa kulesi

İnşaat yeniden başladığında baş mühendis Giovanni di Simone, kısa tarafa ek taşlar ekleyerek eğimi dengelemeye çalıştı. Ancak eklenen ağırlık, yapının daha da eğilmesine neden oldu.

Kule, 1370 yılında tamamlandığında eğim artmaya devam etti ve altı yüzyıl boyunca yavaş yavaş eğilmeye devam etti.

Farklı zamanlarda yapılan çeşitli güçlendirme çabalarına rağmen, kule her yıl yaklaşık 0.0012 metre batmaya devam etti ve 1990 yılına gelindiğinde 5.5 derece eğilmişti. Aynı yıl anıt, ziyaretçilere kapatıldı ve mühendisler stabilizasyon çalışmaları başlattı.

Mühendisler, kulenin altından toprak çekerek ve kuzey ucuna karşı ağırlıklar ekleyerek eğimi 4 dereceye düşürdüler.

İtalya Pisa kulesi

2001 yılında kule yeniden açıldığında, düzeltilme çalışmaları hâlâ devam ediyordu ve 2008 yılında yapılan ölçümler, kulenin artık hareket etmediğini gösterdi.

Toplamda 0.48 metrelik iyileşme sağlanmıştı. Mühendisler; Pisa Kulesi'nin, deprem veya başka bir öngörülemeyen felaket olmadıkça yaklaşık 200 yıl boyunca stabil kalacağına inanıyorlar.

Kaynaklar: HISTORY, geotech

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER