Ekonomi

İşte merak edilen soru: EYT başvuruları ne zaman başlayacak, süreç nasıl işleyecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT müjdesinin ardından Haber7'ye konuşan uzmanlar, "EYT’de geçiş süreci nasıl olacak?", "EYT başvuruları hemen alınacak mı?", "Süreç ne zaman kesinleşecek?" gibi merak edilen soruları cevaplandırdı.

İşte merak edilen soru: EYT başvuruları ne zaman başlayacak, süreç nasıl işleyecek?
29-12-2022 20:09
 Haber7 ÖZETİ| - Özel

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin ayrıntılarını açıklamasının ardından müjdeyi duyan EYT'li vatandaşlar büyük sevinç yaşadı.

Yaş sınırının uygulanmadığı, SSK-Bağ Kur-Emekli Sandığı ayrımının olmayacağı, kıdem tazminatları için işverenlere yönelik Kredi Garanti Fonu destekli kredi paketinin devreye alınacağı EYT düzenlemesinde, taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir geçiş düzenlemesi yapılacağı da duyuruldu. Emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlar için Sosyal Sigorta Prim Teşviki getirileceği EYT düzenlemesi kapsamında ilan edildi.

2 milyon 250 bin kişiyi ilgilendiren EYT düzenlemesinin ardından vatandaşlar birçok şehirde SGK binalarına akın etti. EYT başvurusunu hemen yapmak isteyen vatandaşlar olduğu kadar, sürecin nasıl işleyeceği de merak konusu oldu.

Haber7, milyonların merak ettiği düzenleme ile ilgili cevabı beklenen soruları uzmanlara sordu.

ZENGİN: YAŞ SINIRININ OLMAMASI BAYRAM HAVASI OLUŞTURDU

Değerlendirmelerde bulunan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, EYT’de başvuruların ne zaman alınacağını, sürecin ne zaman kesinleşeceğini, geçiş sürecinin nasıl olacağına dair merak edilen soruları cevaplandırdı.
Çalışma hayatının temel meselelerinden biri olan EYT meselesinin, çalışanların bütün beklentilerini karşılayacak şekilde çözülmüş olmasının çok önemli olduğunu belirten Ekonomist Tarkan Zengin, “Yaş sınırı olacak mı, olmayacak mı hususu birkaç haftadır konuşuluyordu. Bunu da Sayın Cumhurbaşkanımız son noktayı koyarak emeklilikle ilgili düzenlemeyi yaptı. Dolayısıyla bu milyonlarca çalışanda büyük bayram havası oluşturdu.” dedi.

EYT’DE GEÇİŞ SÜRECİ NASIL OLACAK?

Tarkan Zengin, EYT’lilerin merakla beklediği aşamayı şöyle aktardı:

“Bundan sonraki süreç Türkiye Büyük Millet Meclisi aşaması olacak. Bir kanun teklifi Meclis’e gelecek. Evvela komisyon, ardından genel kurul aşaması olacak. Daha sonra Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra kanun yürürlüğe girecek.”

EYT'DE BAŞVURULAR NE ZAMAN ALINACAK?

Zengin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kanun yürürlüğe girdikten sonra bu hakla ilgili emeklilik müracaatı yapılacak. Yani vatandaşlarımızın şimdiden emeklilik müracaatı yapma imkanları bulunumuyor, bunu ifade edelim. Bu sürecin fazla uzun süreceğini düşünmüyorum. Sadece kanunun TBMM’den geçmesi beklenecektir.”

Tarkan Zengin, mevcut aşamada borçlanma imkanı olanların borçlanma ile ilgili işlemlerini yapabileceğini sözlerine ekledi.

MÜJDE İÇİNDE MÜJDE: KIDEM TAZMİNATINDA KOLAYLIK SAĞLANACAK

Ekonomist Zengin, EYT nedeniyle kıdem tazminatında sayı arttığı içi, bu durumda finansman zorluğu yaşayanlara Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) kefaletiyle imkan sağlanacağını belirtti. Zengin, “KGF hamlesi, işveren açısından finansman zorluğunu gidermek için önemli bir adımdı. Sayın Cumhurbaşkanımız dün müjdeyi verirken bunu açıkladı ancak yine ifade edelim ki bu, yine emekçiler ve çalışanlar için bir müjdeydi. Kıdem tazminatı alacak çalışanların işlerini kolaylaştırmak ve işverenlere sağlanan bir kolaylık olarak ifade edebiliriz.” diye konuştu.

Sigorta prim teşvikinin emekli olup çalışanların kayıt dışı çalışmasını engelleyeceğini, işverenlerin de onları çalıştırma imkanı bulabilmesi için devletin getirdiği faydalı bir düzenleme olduğunu kaydeden Zengin, işverenlerin tecrübeli elemanlarını kurumda tutabileceğini bildirdi. 

OKŞAK: CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN SAMİMİ GAYRETİYLE SORUN ÇÖZÜLDÜ

Haber7’ye konuşan Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Okşak, “En çok gündemde yaş meselesi vardı. Bakanlık birçok farklı senaryo hazırlamıştı. Sayın Bakan, diğer faktörlerle ilgili bir sorun olmadığını belirtmişti. Son dönemde en çok konuşulan konu ise EYT’de yaş sınırı olup olmayacağıydı. Birçok konuda olduğu gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan, çözüm konusunda samimi bir gayret ortaya koydu. Bunu kabul etmek ve gerçekten teşekkür etmek gerekiyor. Bir daha açılmamak kaydıyla sayın cumhurbaşkanı tarihe gömmüş oldu bu meseleyi.” şeklinde konuştu.

"EĞER YAŞ SINIRLAMASI OLSAYDI..."

“Eğer EYT’de yaş sınırlaması olsaydı bundan sonra yasal düzenleme üzerine yasal düzenleme yapılması gerekecekti.” diyen Ekonomist Okşak, “Emeklilikte yaşa takılanların arasında yine ‘yaşa takılanlar’ olacaktı. Farklı bir sorunumuz daha olacaktı. Hükümet hiçbir parametreyi dışarıda bırakmayacak bir şekilde konuyu çözüme kavuşturdu. Bir daha açılmamak kaydıyla bu konu kapandı. Aileleriyle birlikte yaklaşık 10 milyon vatandaşımızı ilgilendiren bu problem halloldu.” ifadelerini kullandı.

"İŞVERENLERİN TAZMİNAT YÜKÜNÜN ALINMASI ÖNEMLİ"

Çalışan için başvuru süreci ve işveren için tazminat yükünün alınmasının önemli olduğuna vurgu yapan Okşak, "Şu dönemden sonra artık vatandaşları ilgilendiren konu, başvuruların ne zaman olacağıdır. İkinci konu ise işverenle ilgili kısım. Önümüzdeki süreç içerisinde problemli görünen taraf işveren kısmı. Ciddi bir tazminat yükü var. Her ne kadar işletmelerin muhasebe tarafında kıdem tazminatı yükü olsa da, gerçekte hiç de öyle olmuyor. Hiçbir firma tazminatları bünyesinde bulundurmuyor. Bunu belirtmekte fayda var. Dolayısıyla burada bir ciddi bir finansman ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bu ihtiyaca dair de Sayın Cumhurbaşkanı bir açıklama yaptı. 'Kredi Garanti Fonu' üzerinden, uygun kredi faizleri ile işverenlerin EYT kapsamında bu tazminat yükünü ödemesi ile ilgili. İşverene yardımcı olacak bir mekanizmanın da hayata geçeceğini görmekteyiz." dedi. 

1,5 MİLYON İŞÇİNİN EMEKLİ OLMASI PİYASADA ŞOK ETKİSİ OLUŞTURUR MU?

Yaklaşık 1,5 milyon işçinin işgücü piyasasında çalıştığını ve bu kadar işçinin piyasadan emekli olarak ayrılmasının şok etkisi oluşturup oluşturmayacağıyla ilgili konuya da dikkat çeken Okşak şunları söyledi:

"Yüz binlerce insan bir anda emekli olması ve çalıştıkları işten ayrıldıktan sonra onların yerine gelecek insanların o işi yapabilecek kapasitede olup olmayacağı konusunda bir endişe var. Sayın Bakanımız Vedat Bilgin'in açıklamalarından gördük ki hükümet, çalışan EYT’lilerin işinden ayrılmasını istemiyor."

SİGORTA TEŞVİK PRİMİ İLE NASIL DESTEK VERİLECEK?

"Bu sorunun çözümü büyük bir maliyet gerektirecek fakat kazanılmış hakları teslim eden Cumhurbaşkanımız sonsuz teşekkürü hak ediyor" diyen Yüksel Oksak, sigorta teşvik primi ile ilgili ise, "İşçi payı ile ilgili birtakım zorunluluklar var. Eğer işçi burada çalışmaya devam ederse, emekli olanlar için prim teşviki mekanizması olacak. Bu, primin belli bir kısmının devlet tarafından karşılanması şeklinde olabilir. Geçmişte biz bunu gördük. Mesela; pandemide işçi çıkarmayı önlemek için benzer mekanizmalar çalıştırılmıştı. Burada da aynı şeyi görebiliriz. Yaşı ileri ise, emeklilik yaşına yakın bir işçi ise, orada primden muaf tutulabilir. Dolayısıyla vatandaşlarımızın sistem içerisinde kalması, çalışma hayatını sürdürmesi için hem işverene hem de işçiye binecek yükü hafifletmek anlamında kamu, işverenin EYT’liyi çalıştırmaya gönüllü olmasını sağlayacak mekanizma çalıştırılabilir." dedi. 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER