Gündem

İstanbul Photo Awards 10. yıl sergisi New York'ta açıldı

Anadolu Ajansının (AA) düzenlediği uluslararası haber fotoğrafı yarışması İstanbul Photo Awards'un 10. yılının ikinci sergisi, New York'ta izlenime sunuldu.

İstanbul Photo Awards 10. yıl sergisi New York'ta açıldı
16-10-2024 19:58

Türkevi'ndeki ÖZETİ| serginin açılışında, Türkiye'nin New York Başkonsolosu Büyükelçi Muhittin Ahmet Yazal, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Ahmet Yıldız, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, AA Akademi ve Yayın Koordinatörü Yahya Bostan, AA Görsel Haberler Direktörü Fırat Yurdakul ile AA Stratejik İletişim ve Marka Yönetimi Direktörü Hazal Duran ile çok sayıda büyükelçi, diplomat, uluslararası temsilci, akademisyen ve medya mensubu ile davetli hazır bulundu.

Etkinliğe ev sahipliği yapan AA Genel Müdürü Karagöz, açılış konuşmasında, her fotoğrafın bir belge ve anı oluşturduğunu belirterek, "İlk 'camera obscura'dan günümüzün dijital fotoğrafçılığına kadar birçok şey değişti. Değişmeyen tek şey, her fotoğrafın bir belge olmasıdır. Çünkü fotoğraf, zamanın ve belleğin inşasının tanığıdır." dedi.

Bu sene Filistinli fotoğrafçı Mohammed Salem'in "Yeğeninin Ölü Bedenine Sarılan Filistinli Kadın" başlıklı çalışmasıyla 10. İstanbul Fotoğraf Ödülleri'nde "Yılın Fotoğrafı" ödülünü aldığını kaydeden Karagöz, İstanbul Photo Awards'ta seçilen fotoğrafların, sadece insan acılarını belgelemekle kalmadığını, aynı zamanda toplumların kolektif hafızasını da inşa ettiğini vurguladı.

Karagöz, "Bu fotoğraflar, görsel dilin gücüyle toplumsal sorunları evrensel bir sahneye taşıyor. AA olarak misyonumuz, tüm bu olayları görünür kılmak, Gazze'deki soykırımı bir yıldır tüm dünyaya sunduğumuz gibi. Bu soykırımı küresel düzeyde görünür kılacak ve susturulan gerçekliklere ses verecek her kare bizim için çok önemli." diye konuştu.

"TÜM ÇABALARIMIZ MODERN İLETİŞİM EKOSİSTEMİNDE GÖRÜNMEYENİ GÖRÜNÜR KILMAK"

AA tarafından hazırlanan "The Evidence (Kanıt)" ve "The Witness (Tanık)" kitaplarının Gazze'deki soykırıma karşı mücadelenin en önemli göstergeleri olduğuna işaret eden Karagöz, bu iki kitabın bugün uluslararası örgütlerin temsilcilerinin masalarında yer aldığını ve dava dosyalarının en değerli kanıtlarının AA muhabirleri tarafından kayda alındığını belirtti.

Karagöz, "The Evidence" kitabının devamı olarak hazırlanan belgeselin de Londra, Katar, Bosna-Hersek ve ABD'nin birçok eyaletinde izleyiciyle buluşmaya devam ettiğini anlatarak, "Tüm çabalarımız, modern iletişim ekosisteminde görünmeyeni görünür kılmak. Bu soykırıma karşı uyanışın ve farkındalığın tetikleyicisi olmak." diye konuştu.

Gazze'nin siyasi değil insani bir mesele olduğunu, bütün baskı ve şiddete karşı dünyanın dört bir yanındaki vicdanlı insanların bu adaletsizliğe karşı durmaya devam ettiğini belirten Karagöz, "Daha fazla çocuk ve sivil öldürdükçe, nihai yenilginiz daha kötü olacak. Şu çok açık ki çocukları öldürerek hiç kimse savaş kazanamaz." ifadelerini kullandı.

"YARIŞMAYA 10 YILDA 18 BİN FOTOĞRAFÇI YAKLAŞLIK 185 BİN FOTOĞRAFLA KATILDI"

Serdar Karagöz, İstanbul Photo Awards'a 10 yılda 18 bin fotoğrafçının yaklaşık 185 bin fotoğrafla katıldığını bildirdi.

Karagöz, "Bu yılki yarışmaya dünyanın dört bir yanından 20 binden fazla fotoğraf katıldı. Brezilya'dan Nepal'e, Kanada'dan Nijerya'ya, Filistin'den Japonya'ya dünyanın dört bir yanından yoğun bir katılım oldu. Bu bizi çok mutlu etti." diye konuştu.

Uluslararası jürinin 10 farklı kategoride 32 fotoğrafçının yakaladığı her kareyi dikkatlice değerlendirdiğini dile getiren Karagöz, kategorilerinde ödül kazananları tebrik etti.

Başkonsolos Yazal da dünyanın en iyi fotoğraflarının yer aldığı sergideki çalışmaların, insanlığın en iyi ve kötü tarafını ortaya koyduğunu belirtti.

Yazal, "Bizim belki evlerimizde duymak istemeyeceğimiz haberleri, dünyanın en zor bölgelerinde görev yapan, yüzünü başka yöne çevirmeyen fotoğrafçıların çalışmalarını görüyoruz. Bize bazen mutluluk bazen acı gerçekleri getiren bu fotoğrafçılar için şapka çıkarıyorum." dedi.

AA'nın dünyanın her yerinde hiçbir habere gözünü kapatmadan çalışmaya devam ettiğini belirten Yazal, "Standartların ötesindeki gazeteciliklerine, cesaretlerine ve asaletlerine şapka çıkarıyorum." ifadesini kullandı.

"HALKIMIZIN TRAJEDİSİNDEN ÖRNEKLER GÖSTERMEK İNSANLIĞA ÇOK GÜÇLÜ BİR KATKI"

AA muhabirine konuşan Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise sergide Filistin'deki soykırımı anlatan bölüm, özellikle de Gazze ile ilgili fotoğraflar için teşekkür etti.

Mansur, "Burada daha önce gördüğüm ve görmediğim resim sayısı çok fazla ancak Gazze Şeridi'ndeki halkımızın trajedisinden örnekler göstermek insanlığa çok güçlü bir katkıdır." dedi.

Gazze'de öldürülen, yaralanan veya enkaz altında kalanların sayısının 150 bini aştığına işaret eden Mansur, "Bu, İsrail işgal güçleri tarafından diğer insanlara karşı getirilen, insanlık tarihinin en kötü örneğidir. Bu resimleri bu sergide paylaştığınız ve tüm bu resimleri, Gazze Şeridi'ni kapak yaptığınız bu kitapta topladığınız için minnettarız." diye konuştu.

Mansur, Türk halkı ve hükümetinin de Filistin halkına karşı gösterdiği güçlü dayanışmayı takdir ettiklerini söyledi.

'KANIT' BELGESELİNİN GÖSTERİMİ YAPILDI

Konuşmaların ardından AA Görsel Haberler Direktörü Fırat Yurdakul, misafirlere sergiyi gezdirerek, fotoğraflar hakkında bilgi verdi.

Sergi açılışı sonrasında AA'nın, İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçlarını tüm açıklığıyla ortaya koyan "Kanıt" belgeselinin gösterimi yapıldı.

Sergide, İsrail'in Filistin'de sürdürdüğü saldırılardan "asrın felaketi" olarak nitelenen 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlere, Meksika suç örgütlerinden Afganistan mülteci kamplarına, Nijerya'daki plastik kullanımından Sri Lanka'da çöplüğe dönen fillerin yaşam alanlarına, Hindistan'daki ayrımcılıktan İspanya sularında hayatını kaybeden göçmenlere kadar geçen yılın küresel olaylarını ele alan fotoğraflar, sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Sergide ayrıca Japonya'daki dünya yüzme şampiyonası ve Wimbledon Tenis Turnuvası başta olmak üzere geçen sene spor dünyasına damga vurmuş çarpıcı fotoğraflar yer alıyor.

Haber, spor, çevre, portre ve günlük yaşam dallarında tekil ve seri fotoğrafların değerlendirildiği İstanbul Photo Awards'a, bu yıl 20 binden fazla fotoğraf başvurusu oldu.

Yarışmada toplam 10 kategoride 32 fotoğrafçı ödül kazandı.

Sergi, 7-12 Kasım'da Manhattan bölgesindeki 46. Sokak'ta bulunan Blue Gallery'de ziyaret edilebilecek.

Turkcell'in iletişim sponsorluğunda düzenlenen yarışmaya, Sony ödül sponsoru, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) yurt dışı etkinlik sponsoru, Türk Hava Yolları (THY) da hava yolu sponsoru olarak destek veriyor.

Ödül alan fotoğraflara dair detaylı bilgiye "istanbulphotoawards.com" adresinden ulaşılabilir.​​​​​​​


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER