Politika

İsrail nasıl tek bir katı vurdu? Abdullah Ağar olasılıkları sıraladı

Hamas lideri Haniye İran'ın başkenti Tahran'da bulunduğu sırada suikaste uğrayarak şehit edildi. Haniye'nin şehit edildiği İran Cumhurbaşkanlığı’na ait kompleksin içerisindeki misafirhanede oldukça dikkat çekti.

İsrail nasıl tek bir katı vurdu? Abdullah Ağar olasılıkları sıraladı
01-08-2024 14:08

Hamas ÖZETİ| lideri Haniye'nin şehit edilmesinin yankıları sürüyor. Haniye Tahran'da İran Cumhurbaşkanlığı’na ait kompleksin içerisindeki misafirhanede konaklarken suikaste uğramıştı. Binada sadece Haniye'nin bulunduğu katın hasar alması ve diğer katların sağlam olması "suikast nasıl gerçekleşti?" sorularını da beraberinde getirdi. Haber7 muhabiri Yavuz Selvi, BAU SAM Başkanı Abdullah Ağar'a "saldırı hangi silah ve araçla gerçekleşmiş olabilir?" sorusunu yöneltti.

OLASILIKLARI SIRALADI

Abdullah Ağar,  "Eğer paylaşılan doğru görüntüler ise sadece binanın  yaşamış olduğu hasara bakara 'şu yaptı' diyemeyiz. Bununla ilgili birkaç tane olasılık sayacağım.  Bunlardan bir tanesi bir bombalı paket. Oraya konmuş bir bombalı paket bu şekilde içten de bir hasar bırakabilir. İkincisi dışarıdan bir etki. Dışarıdan bir etkiyi tanımlarken akla gelen olasılıklar; bir kamikaze drone, SİHA'dan atılan mühimmat, bir uçaktan atılan mühimmat veya bir denizaltı, denizden atılan bir füze veya güdümlü tanksavar roketi.  Öncelikli olarak bu tür bir mühimmatın bu tür bir hasara sebebiyet verebileceğini öngörmemiz gerekiyor." dedi.

Bu tür saldırıların elde bulundurulan mühimmatların durumunu da göz önüne alınarak gerçekleştirilebileceğine dikkat çeken Ağar, "yer ne kadar korunaklı olursa olsun gerçekleştirilebilir. Bunlar daha önceki yaşanan olaylardan da bilineceği üzere mümkün. Güçlü bir hava savunma ağı olsa bile o güçlü hava savunma ağını geçebilecek bir kabiliyetle yapılmış olabileceğini değerlendiriyorum." ifadelerini kullandı.

İRAN MİSAFİRİNİ KORUYAMADI

Abdullah Ağar ayrıca, "Gerçek şu, İran misafirini koruyamadı. Burada güvenlikle ilgili bir zafiyette olabilir. Pek çok yabancı delegasyonun katılmış olduğu programda gerek fiziki müdahaleyi sağlayan unsurlar gerekse istihbarat unsurları gerekse hava savunma unsurları kabiliyetlerini aşan bir baskı ile karşı karşıya kalmış olabilirler.  Veyahut bütün bunları yerine getirmiş olsalar bile bu kabiliyetlerini aşan bir başka kabiliyet ile karşı karşıya kalmış olabilirler. Tabii bu saldırı dışarıdan yapılmışsa. Bu işin asimetrik tarafına denk geliyor." açıklamalarında bulundu.

SAVAŞ BÖLGEYE YAYILIR MI?

Son olarak savaşın bölge yayılması olasılığını da değerlendiren Ağar, "Bölgesel savaş riskiyle gerilimin daha da arttığına dair bir fotoğraf var.  Savaşları ve yaşanılacak gerilimin seviyesini artışını genelde bireysel veya taktiksel seviyede yaşanan olaylar belirlemez.  Daha çok stratejik hedefler belirler. Taraflar meseleye bakılırken yaşanan olay üzerinden değil ortaya koyacakları yığınak üzerinden bakarlar.  Ortaya çıkan olayın bir zayıflık göstergesine dönüşmemesi gerekir. Prestiji kurtarma meselesi de jeopolitik hesaba uygun bir forma dönüştürülmesi de önem arz etmektedir." dedi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER