Gündem

İsot'un başkenti Şanlıurfa'da fiyatlar tavana çıktı!

Şanlıurfa'nın tescilli ürünü olan isotun üretiminin azalması fiyatları iki katına çıkardı. Deprem ve sel nedeniyle şehre turistlerin gelmemesi ise üretimin azalmasıyla artan fiyatların yükselmesini engelledi.

İsot'un başkenti Şanlıurfa'da fiyatlar tavana çıktı!
06-04-2023 13:52

Yemeklerin ÖZETİ| vazgeçilmezlerinden olan isot, ağızları yaktığı gibi bu sene cepleri de yakmaya başladı. Şanlıurfa’nın tescilli ürünü isotta bu yıl üretim azalınca fiyatlar arttı. Geçen sene 100 liraya satışı yapılan ev yapımı isotun fiyatı bu yıl 200 liraya kadar çıktı. Aynı şekilde geçen yıl 60 liraya satılan fabrika üretimi isotun fiyatı ise 120 liraya yükseldi.

Fiyatların tarladaki üretimin düşmesi nedeniyle arttığını söyleyen işletmeci Mehmet Catın, “Geçen sene fabrika yapımı isotların kilosunu 50 ile 60 lira arasında satıyorduk. El yapımı olanların kilosunu ise 100 ile 120 lira arasında satıyorduk. Bu sene fiyatlar iki kat arttı. Mesela fabrika üretimi isotların kilosunu bu yıl 100 ile 120 lira arasında satıyoruz, el yapımı olanların fiyatı ise 150 ile 200 lira arasında değişiyor” dedi.

"ÜRETİM YOK"

Fiyat artışının nedenlerini de belirten Catın, “Geçen sene üretim fazlaydı, bu sene üretim yok. Kimse bu sene bir şey üretmedi. Üretim olmayınca da fiyatlar artıyor” ifadelerini kullandı.

"FİYATLAR 250-300 LİRAYA KADAR YÜKSELEBİLİRDİ"

Deprem ve sel nedeniyle turistlerin bölgeye gelmediğini bu durumun da fiyatları etkilediğini söyleyen Catın, “Bir de böyle bir durum var, eğer deprem ve sel olmasaydı fiyatlar 250 - 300 liraya kadar yükselebilirdi. Deprem olduğundan dolayı piyasa durdu, yabancılar gelemiyor, müşterilerimiz dışarıdan gelemiyor. Onlarda biraz korku var” şeklinde konuştu.

YILLIK 2 BİN TON SATIŞ

Şanlıurfa’da yıllık yaklaşık 2 bin ton isot satışı gerçekleştirildiğini söyleyen Catın, “Biz yılda 20 ile 30 ton arasında isot satıyoruz. Bu sene fiyatların artmasından ve depremden dolayı yarı yarıya satış gücümüz düştü. Yılda 2 bin ton isot Urfa’dan dünyanın her yerine ihraç ediliyor” dedi.

"AZAR AZAR ALIYORUZ"

Bu yıl geçen seneye göre daha az isot aldıklarını söyleyen Halil Yıldı, “Azar azar alıyoruz çünkü fiyat eskiye göre yüksek. Geçen sene 70 - 80 liraya alıyorsak bu sene 120 - 130 - 250 liraya kadar kilosu. O yüzden azar azar alıyoruz. Normalde bizim aile 10 kişilik. Normalde 30 kilo alıyorduk, bu sene 15 kilo alabildik. Geçen sene 80 lirayken bu sene 250 liraya kadar çıkınca ancak o kadar alıyoruz. Biz Urfalıyız, tüketiyoruz. Sofrada en çok tükettiğimiz biberdir zaten. Bir de 10 kişilik aile, 30 kilo ancak yetiyor” diye konuştu.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER