Prof. ÖZETİ| Dr. İsmail Demir, Türkiye’nin EUROSAM SAMP/T Programı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Demir, Türkiye’nin hiç bir şekilde hazır alımdan yana olmadığını ve teknoloji transferinin zorunlu olduğunu vurguladı.
Demir tarafından yapılan açıklamada, “SAMP-T’de 2015 yılında net bir yol haritası hazırlamıştık. O süreç işlemedi. Diyelim ki Fransa’daki ve İtalya’daki bir sistem olduğu gibi Türkiye’ye gelip kurulacaktı. Biz bunu şart koşmuştuk. Buna ‘evet’ dedikleri halde gerçekleşmedi. Sonra bir tanımlama çalışması başlattık. ‘Alacaksanız alına’ doğru giden bir tartışma başladı. Nihayetinde bunu doğrudan alıma bağlayacaklarsa biz orada yokuz. Karşı taraf gelip ‘başlatalım’ derse orada ciddiyeti göreceğiz.
Orada bir samimiyet ve ciddiyet sorununu gördüm. Mesele sonunda ‘satalım’a geliyor. Şunu anlatmakta zorluk çekiyoruz. ‘Biz gidip parasını verip bunu alalım, yıllarca size bağlı kalalım’ diyen Türkiye yok artık. Ancak teknoloji transferi ve ortak üretim olursa kabul ederiz.
Türkiye’nin EUROSAM SAMP/T Programı
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN, EUROSAM ve Roketsan arasında 5 Ocak 2018 tarihinde, “Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunma Sistemi (LORAMIDS) Tanımlama Çalışması” sözleşmesi imzalandı. İmzalanan sözleşme ile Türkiye, Fransa ve İtalya’nın ihtiyaçlarını karşılayan bir Hava Savunma Füze Sistemi’nin, ortaklaşa geliştirilmesi hedeflendi.
Aradan geçen süreç içerisinde Fransa ve İtalya, Mart 2021’de Yeni Nesil SAMP/T (SAMP/T NG) Hava Savunma Füze Sistemi’nin geliştirilmesin ilişkin sözleşmeyi imzaladılar.
Halihazırda savaş uçağı ve seyir füzesi gibi hava soluyan hedefler ile taktik balistik füzelere karşı etkili olan SAMP/T sistemi, Aster 30 Blok I Füzesi’ni kullanıyor. Aster 30 Blok I Füzesi ile 120km angajman menziline sahip olan SAMP/T için iki yeni füze geliştiriliyor. Geliştirilen Aster 30 Blok I NT ve Aster 30 Blok II Füzeleri ile SAMP/T, balistik füzelere karşı çok daha etkili bir hale gelecek.