Sağlık

İnternette 'eczane' tuzağına dikkat! Uygun fiyatlara aldanmayın...

Ankara Eczacı Odası Başkanı Cem Abbasoğlu, 'eczane' ismini kullanan alışveriş siteleri konusunda uyarıda bulunarak internette birçok sahte sağlık ürününün satıldığını ve tüketicilerin bilinçli olması gerektiğini dile getirdi.

İnternette 'eczane' tuzağına dikkat! Uygun fiyatlara aldanmayın...
01-07-2024 13:47

Ankara ÖZETİ| Eczacı Odası Başkanı Cem Abbasoğlu, internet üzerinden "eczane" ismini kullanarak satış yapan alışveriş sitelerinin eczanelere ait olmadığını belirterek sahte ürünlerin satılması konusunda uyarıda bulundu.

Kozmetik ürünleri ve gıda takviyelerinin sahtesinin nasıl anlaşılabileceği hakkında açıklamalarda bulunan Abbasoğlu, sahte ürünlerin yol açtığı sağlık risklerinden de bahsetti.

UCUZ DİYE SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN

İnternet üzerinden satılan sahte ürünlerin "ucuz" olmasının tüketiciler tarafından tercih edilme nedeni olduğunu belirten Abbasoğlu, denetimi olmayan bu ürünlerin ciddi yan etkilere yol açabildiğini kaydetti.

Birinci basamak sağlık kuruluşu olan eczanelerin Sağlık Bakanlığının rutin denetimlerine tabi olduğunu hatırlatan Abbasoğlu, "Sağlık ürünleri, üretiminden son kullanıcıya ulaşıncaya kadar bütün aşamalarda İlaç Takip Sistemi ve Ürün Takip Sistemi üzerinden izleniyor. Bu sistemler üzerinden ürünün son kullanım tarihi, orijinalliği, saklama koşulları gibi birçok kriteri Sağlık Bakanlığı ve bizler takip edebiliyoruz. İnternetten alınan ürünlerde bu aşamaların hiçbiri denetime tabi değil." açıklamasında bulundu.

Bahsi geçen sahte ürünlerin tedarik konusunda aksamalar olduğuna değinen Abbasoğlu, "Örneğin bu dönemlerde internetten sipariş edilen ürünler ciddi sıcağa da maruz kalıyor. Hangi koşullarda taşındığı, alıcıya ne şekilde ulaştığı belli değil. Bu tedarik zinciri aksadığı için ürünün bozulması ve bundan kaynaklı yan etkilerin oluşması da gayet doğal." dedi.

İnternet üzerinden çeşitli platformlarda "eczane" isimli firmalar tarafından sağlık ürünlerinin satışının yapıldığını aktaran Abbasoğlu "Sonunda 'eczane' ifadesi olan internet sitelerinin aslında hiçbiri eczanelere ait değil. 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun uyarınca eczanelerin internet sitesi açması yasak." sözlerini kullandı.

Abbasoğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

"Dolayısıyla oralarda halkımızın gördüğü, sonu 'eczane' ile biten hiçbir platform aslında bir eczaneye ait değil. Yani burada bir kandırmaca var. Zaten bizim de en büyük mücadelemiz bununla. 'Eczane' ismini, eczanenin güvenilirliğini, tedarik zinciri ile ilgili konumunu internette kullanıyorlar." 

YÜZ YIKAMA JELİNİN İÇİNDEN DETERJAN ÇIKTI

Sahte bir sağlık ürünlerinin anlaşılmasının zor olduğunu aktaran Abbasoğlu, "Sahte ürünle orijinalini ayırt etmek gerçekten çok zor. Taklidini o kadar iyi yapıyorlar ki gözle görülebilir çok ince detaylar kalıyor. Geçenlerde, çok bilinen, ünlü bir dermokozmetik firmasının bir temsilcisi, bir yüz yıkama jelinin orijinali ve sahtesini getirip bana hangisinin sahte olduğunu sordu. Ürünü 5-6 dakika inceledim, ince detayları bilmiyorsanız birbirinden ayırt etmek gerçekten çok zor. Keza firma ürünü analize göndermiş ve o analizde yüz yıkama jelinin içerisinde bulaşık deterjanı çıkmış." dedi.

Sahte ürünlerden korunmak için eczanelerin tercih edilmesi konusunda dikkat çeken Abbasoğlu, "Sonuç olarak sahte ürünler halkın sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor. Bu tip ürünler piyasada giderek çoğalıyor, buna karşı tedbirli olunması gerekiyor. En güvenilir yöntem de bu tip ürünleri eczanelerden temin etmek. Eczaneden aldığınız ürün asla ve asla sahte olmaz." açıklamasını yaptı.

YAN ETKİLER ORTAYA ÇIKIYOR

Sahte ürünler hakkında açıklamalarda bulunan Abbasoğlu, sahte ürünlerin sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini ve farklı yan etkilerin ortaya çıkabildiğini belirtti. Ayrıca Abbasoğlu, Ürün Takip Sistemi ve İlaç Takip Sistemi'nin dünyada örnek bir sistem olduğunu, tüm kozmetiklerin bu sistem üzerinden takip edilmesinin önem taşıdığını dile getirdi. 

Gıda takviyelerinin bir uzmana danışmadan kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Abbasoğlu, "Örneğin, kalp hastalığı olan ve kan sulandırıcı kullanan birinin, kan sulandırıcı özelliğini artırdığı için kesinlikle Omega 3 takviyesi almaması gerekiyor. Fakat tavsiyeyle internetten bu ürünler alınabiliyor. Bu tarz ürünleri kullanmadan önce mutlaka doktora, eczacıya danışılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Son kullanma tarihi geçen, bu nedenle etkisi azalan veya yan etkileri ortaya çıkan ürünlerle de sık karşılaştıklarına işaret ederek şu şekilde konuştu:

"Sahte ürünlerin içeriğindeki maddeler bilinmiyor, gerçekten kutunun üzerinde yazdığı gibi olup olmadığını da bilmiyoruz. Kutunun üzerinde yazan içerik, gerçekten o güneş kreminde, kullanılan tablette var mı bu büyük bir soru işareti. Tespit etmenin tek yolu da analize göndermek, çoğu analizde de üründe sağlığı tehdit eden çok ciddi sorunlar olduğu görülüyor." 

BÜYÜK İŞ TÜKETİCİYE DÜŞÜYOR

Sağlık Bakanlığının sahte sağlık ürünleriyle ciddi şekilde mücadele ettiğini aktaran Abbasoğlu, Ankara Eczası Odası olarak yaklaşık 4 yıl önce hayata geçirdikleri "Farma Dedektif" projesiyle karekodlu ilaçların taranıp, sahte olanların Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna bildirildiğini aktardı.

Abbasoğlu, şu sözlerle uyarıda bulunarak konuşmasını tamamladı: 

"Burada en büyük iş halkımıza düşüyor. Sağlık ürünlerini 'ucuz' olduğu için internetten almak yerine en doğru olanı, güvenli şekilde eczanelerden satın almak. Bunun dışında farklı platformlarda satılan hiçbir sağlık ürününe güvenmesinler."


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER