Teknoloji

İnsanlar Gerçekten Çoklu Görev Yapabilir mi?

Bir anda çokça iş yapabildiğinizi düşündüğünüz oluyor mu? Günümüzün hızla ilerleyen dünyasında, birden fazla işi aynı anda yapabilmek büyük bir avantaj gibi görünüyor. Ancak gerçekten insanlar bu kadar yetenekli mi?

İnsanlar Gerçekten Çoklu Görev Yapabilir mi?
12-07-2024 11:23

Çoklu ÖZETİ| görev yapmanın (multitasking) gerçek etkinliği ve insanlar üzerindeki etkileri hakkında yapılan bilimsel araştırmalar neler söylüyor?

Gerçekten çoklu görev gibi bir yeteneğimiz var mı yoksa bu bir şehir efsanesinden mi ibaret?

“Çoklu görev nedir?” sorusuna açıklık getirmekle içeriğimize başlayalım.

Çoklu görev nedir

Çoklu görev aslında kısaca bir bireyin aynı anda birden fazla işi gerçekleştirme yeteneğini ifade ediyor. Bu, bilgisayarda bir belge üzerinde çalışırken aynı anda telefonla konuşmak veya bir yandan yemek yaparken diğer yandan televizyon izlemek gibi düşünebilir.

İlk bakışta, çoklu görev yapmak zaman kazandırıcı ve verimli görünse de beynimizin bu türden bir işleyişe gerçekten ne kadar uygun olduğu tartışmalı çünkü insan beyni ve zihni aynı anda iki veya daha fazla görevi yerine getirmek için gereken yapıya sahip değil. Aslında aynı anda görevleri yerine getirmek yerine görevler arasında geçiş yapıyoruz.

Beynin kapasitesi ve çoklu görev ikilisi

Çoklu görev

Bilim insanları, beynimizin aynı anda birden fazla karmaşık görevi yerine getirme konusunda sınırlı bir kapasiteye sahip olduğunu belirtiyor. Stanford Üniversitesinde yapılan bir araştırmada, çoklu görev yapmayı alışkanlık hâline getiren bireylerin dikkatlerini odaklama ve bilgiyi hatırlama konusunda daha kötü performans gösterdikleri buluyor.

Araştırmacılar, bu bireylerin görevler arasında geçiş yaparken daha fazla zaman kaybettiklerini ve bilişsel yüklerinin arttığını gözlemledi.

Çoklu görev yapmanın verimliliği artırdığı yaygın bir inanış.