Teknoloji

İnsan beyninden yapılan biyobilgisayar satışa çıkıyor!

İnsan beynini taklit edebilen biyoloji bilgisayar gerçek oldu. Araştırmacılar, biyobilgisayar ile yapay zekayı test edecek.

İnsan beyninden yapılan biyobilgisayar satışa çıkıyor!
28-08-2024 07:13

Beyin-bilgisayar ÖZETİ| arayüzleri yıllardır tüm dünyanın ilgi odağında yer alıyor. Bir teknoloji girişimi ise insan beynini kullanarak gerçekleştirilen biyolojik bilgisayarların (biyobilgisayar) kiralanmaya hazır olduğunu söyledi. 500 dolarlık ödemeyi yapan kullanıcılara biyolojik sistemler sağlanacak.

Beyni taklit edebilen biyobilgisayar gerçek oldu

İsviçreli bir girişim, gerçek beyin hücrelerini kullanarak yapay zekada yeni bir dönem açmayı planlıyor. FinalSpark, matematiksel görevleri yerine getirmek için eğitilebilen insan nöronlarından yapılmış biyobilgisayarlar geliştirdiğini açıkladı.

biyobilgisayar

FinalSpark, bilim insanlarının bu biyolojik bilgisayarlara erişmesini sağlayan bir bulut hizmeti geliştirdi. Neuroplatform isimli hizmet, silikon çipler yerine binlerce beyin hücresini içeren organoidleri kullanıyor. İnsan beyninin yapısını ve işlevini çok küçük ölçekte taklit edebiliyor.

Samsung bu sefer şaşırtacak! Galaxy S25 Ultra tasarımı sızdı

Samsung bu sefer şaşırtacak! Galaxy S25 Ultra tasarımı sızdı

Samsung'un önümüzdeki yıl piyasaya sürmesi beklenen Samsung Galaxy S25 Ultra modelinin tasarımı ortaya çıktı.

FinalSpark araştırmacıları, belirli uyarı teknikleri aracılığıyla organoidlerin sinir bağlantılarını programlamanın yeni yollarını da keşfetti. Belirli dozlarda dopamin veya elektrik sinyalleri göndererek insan beynini taklit etmenin mümkün olduğunu belirtti.

Eğitimler sonucunda organoidlerin yeni sinir ağları oluşturduğu aktarıldı. Bu da insan beynine benzer şekilde bir sinir ağı oluşturduğu ve bilgileri saklayabildiği anlamına geliyor.

FinalSpark, şimdiye kadar dünyanın dört bir yanından onlarca bilim insanıyla anlaştığını belirtti. 500 dolarlık ödemeyi yapan araştırmacılara biyobilgisayar sağlayacak. Buna göre biyolojik ve yapay zeka sistemlerini entegre etmeyi hedefliyor.

Geliştirmenin erken aşamalarında olmasına rağmen; biyolojik hesaplama, silikon çiplere dayalı standart operasyonları rafa kaldırabilir.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER